HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Pesto, erstatningen for persillesovsen

Skrevet d. 19 August 2005

 af Lisse Trads                     

 

Og den skal laves i dit eget køkken. Nu hvor alting er i rigelig mængde i køkkenhaven, eller er til at købe for penge. Her skal lige bemærkes, at jeg fik svar på tiltale, da jeg for nylig påstod det om pengene. Der var en mand, en af den salgs, der går meget op i at lave og spise mad, der var kommet en tur til en fisketuristby. Han købte rødspætter af pæn stor størrelse, nye aspargeskartofler, og så var der lige persillen. Da det var en turistby, var der naturligvis en lille butik, der også solgte persille. Og prisen for 1 potte af de der små nogle, der sælges, var 15 kr. Han var lige ved at skrotte ideen om persillesovsen, men besindede sig, især da hans kone sagde: ’Vi kan da plante den ud i en større potte!’ Så nu har de nok snart mere persille for de samme 15 kr. Og så er det lige før, det kan betale sig.

 

Men til pestoen. Den kan bruges i en gang nykogt pasta, oven på kartofler, der lige kommer fra gryden og på grønsager, især kål behager dette tilbehør. Kartoffelsalat kan laves på den facon, at kartoflerne koges, og når de er let afkølede, vendes de i pesto. Torsk stegt på skindsiden får til allersidst en skefuld pesto. Og så må jeg ikke glemme kyllingen. Det er kyllingebryst, der bankes til en tykkelse af ½ cm, steges et par minutter på hver side, og så skal de pyntes. Læg et par skiver frisk mozzarellaost og en skefuld pesto ovenpå, og så skal de i ovnen ved 225 grader. Det er guf af allerhøjeste karat!

Men selve pesto er et kapitel for sig. Hovedingredienser er

 

1 potte basilikum

50 g frisk parmesan

30-40 pinjekerner

½ fed hvidløg

1-2 dl olivenolie

salt og peber 

 

Det hele blendes i foodprocessor.

 

Variationerne er utallige. Men der skal altid være hvidløg, parmesan og olie. Jeg har prøvet med persille og mandler, løvstikke og solsikkekerner. Soltørrede tomater og nødder er heller ikke værst. Så se bare: Kun fantasien kan sætte grænser.

Og husk så, at pesto kan fryses og tages frem hele vinteren. Så lav den nu, mens haven bugner.



Se alle artikler