HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Jamie Oliver

Skrevet d. 22 November 2001

Dette er andet afsnit i serien hvor Jamie Oliver giver os et indblik i sin verden, ledsaget af gode tips og opskrifter.

I denne uge fortæller Jamie Oliver mere om nogle af grundelementerne i køkkenet. Denne gang skal det nemlig handle om krydderurter.

Jamie fortæller...
Jeg er virkelig vild med krydderurter - endda i så høj grad at jeg drømmer om store enge med et væld af krydderurter og om at have et rigt flor af dem i mit køkken, så jeg bare kan bruge løs. De er nødvendige i et hvert køkken, uanset om det er hjemme eller i et restaurantkøkken. Jeg inddeler friske krydderurter i 2 grupper, de hårdføre og de sarte. Her et par af mine råd om hvordan de bliver bedst og koster mindst.

Hårdføre krydderurter
Jeg er ikke gartner og har afgjort ingen grønne fingre, men efter at have dyrket bla. rosmarin, timian, salvie og oregano i potter og små bakker i vindueskarmen gennem de sidste 6 år, siger min erfaring mig, at det er billigt og dødnemt. Hvor man bor eller hvor meget plads man har spiller ingen rolle. For godt 150 kr til indkøb af forskellige krydderurter, får man mange spændende smagsvarianter, og de er lige inden for rækkevidde, når man står og mangler dem. Her følger lidt om hvordan de skal plantes.

Fra frø
Drys frøene ud over god økologisk jord i en bakke. Stil den et varmt og solrigt sted og sørg for rigeligt med vand. Når spirene er ca 2 1/2 cm høje, plantes de om i små potter.

Små potter
Et drivhus er naturligvis det bedste, hvis man skal lave små frøplanter om til krydderurter. Men en sydvendt vindueskarm kan nu også gøre det. God jord, godt dræn og en lille, men konsekvent mængde vand hver anden dag, vil fremme en hårdfør, velsmagende krydderurtestikling, der siden kan plantes ud.

Plukning og sygdomme
Pluk de nye skud hele tiden, så bliver planten større og fyldigere. Krydderurter som oregano og mynte har tendens til at falde sammen i kulde, men de kommer troligt tilbage i årets varme periode. Plant kamille og røllike ved siden af krydderurterne, det holder dem sunde, og hold snegle på afstand med knust glas eller smør krukkens kanter med vaseline. For at komme bladlus til livs kan man vande med sæbevand; men man skal tage det i opløbet, og vaske urterne godt før brug.

Sarte krydderurter
Helt ærligt har jeg aldrig haft held med at dyrke de sarte urter såsom persille, basilikum, koriander og estragon. Man skal have et pænt område med næringsrig jord på et skyggefuldt lyst område i haven, og planterne er kun 1-årige. Jeg er alt for utålmodig til at dyrke disse, så jeg køber mig bare nogle store bundter på markedet - det kan simpelthen ikke svare sig andet.



Se alle artikler