| ||||||||||||||||||||||
Log ind eller Bliv medlem | ||||||||||||||||||||||
ChokoladesmagningSkrevet d. 23 November 2001Af Michael Tofft, www.Criollo.dk Alle bedømmelser står i en liste nederst i artiklen. Den første chokolade der blev smagt var Toms Guldbarre - en klassiker, der stadig er udmærket. Guldbarren indeholder ekstra aroma og sødmælkspulver, hvilket giver den en behagelig blød smag. Hvilke kakaobønner der er brugt vides ikke, kun at de er fra Ghana. Den næste chokolade der skulle smages var Toms plade af mørk chokolade, med en højere kakaoprocent end Guldbarren og en ”renere” ingrediens-sammensætning. Denne chokolade var klart bedst som allround chokolade, prisen taget i betragtning. Så var det tid til den mørke rene chokolade i serien Ritter Sport, som dækker over mange forskellige chokolader. Denne chokolade var meget sød og faldt egentlig ikke i bedømmernes smag. Denne chokolade var tilsat kunstig vanilje, også kaldet vanilin. Så skulle smagningens højeste kakaoprocent smages. En høj kakaoprocent er ikke i sig selv garant for en god chokolade, men det er en god indikation. Emballagen fortæller ikke hvem der står bag denne chokolade, kun hvem der importerer den. Chokoladen var meget tør, men smagte godt i små mængder. De sidste tre chokolade der skulle smages var i samme serie, nemlig serien Origen Único fra producenten Chocovic i Spanien. Disse tre skiller sig klart ud fra mængden, da de er lavet på kun én sort af kakaobønner, det vil sige henholdsvis Forasteros, Trinitario og Criollo. Dette er ikke ubetinget godt, men det giver dog mulighed for, at smage de tre bønner op imod hinanden, hvilket er specielt. Ligesom enkeltdrue vine har oplevet en markant fremgang, har også enkeltbønne eller enkeltfarm chokolade (og kaffe) oplevet en fremgang. Det hænger måske sammen med ønsket om en ”ren”/autentisk vare. En vin, kaffe eller chokolade lavet på en enkelt sort er dog ikke garant for den gode smag – typisk skal der andre sorter til for at fuldende smagen, men nogle gange går det godt. Den første i serien, der blev smagt var på Forasteros bønner fra Ecuador. Denne var en meget ren chokolade, der var meget tør, men stadig med god smag. Konsistensen var lidt grynet i biddet, men ellers smeltede den fint. Den anden i serien var lavet på Trinitario bønner fra Grenada. Denne havde en meget delikat sød duft og en mere sød smag end den første i serien. Denne var ikke så grynet i biddet og havde et lidt mere rødbrunt udseende. Den sidste i serien og derved den sidste der blev smagt var der store forventninger til, da den var lavet på Criollo bønner fra Venezuela. Typisk regnes Criollo bønnen for den bedste, men er desværre også den med det laveste udbytte og deraf højeste pris. Denne chokolade havde en fin svag duft og smagte godt, med en kontrolleret sødme og en anelse frugt. Ligesom de andre to var også denne lidt grynet i biddet, men var samlet set en meget god chokolade. Samlet set var der ingen direkte ”vinder” af smagningen, men måske snarere nogle de gjorde sig bemærket. Ritter Sporten var således lidt for sød og fed, af en mørk chokolade at være, mens Toms mærke plade var specielt god prisen taget i betragtning. Men det er svært at vurdere alle subjektivt, da der jo vil være en sammenhæng mellem pris og kvalitet, og da de enkelte bedømmeres egen smag også vil influere bedømmelsen. Derfor kan jeg kun opfordre til, at se denne smagning ikke som en endegyldig sandhed, men snarere som en rettesnor og måske en inspiration til at lede efter netop sin egen favorit. Du kan læse meget mere om chokolade på www.Criollo.dk 1) Duft Velafbalanceret, kraftig men behagelig 2) Duft Lidt cigar, træ, og mørk duft 3) Duft Meget kraftig sød kakaoduft 4) Duft Cigarkasse, træagtig ”tør lugt” 5) Duft Svag fin mørk duft 6) Duft God sød duft 7) Duft Svag fin duft
Se alle artikler |