HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Julens Konfekt

Skrevet d. 17 December 2001

Af Michael Tofft, www.Criollo.dk

Julens konfekt er sjovt at lave selv og det behøver ikke at være svært.

Grund-ingrediensen i meget af julens konfekt er marcipan. Det er ikke kompliceret at lave sin egen marcipan, men god marcipan kan også købes. Det, der er afgørende for marcipanens kvalitet er mandlerne. I mange købe-marcipaner idag er der slet ikke mandler i, men istedet abrikoskerner, da disse er billigere. De bedste mandler er de spanske, da disse giver en god smag, men andre er også gode. Ved at lave marcipanen selv kan man også undgå diverse tilsætningsstoffer, som nogle producenter gerne putter i.

Marcipan

Man tager
1) 225 gram smuttede mandler
2) 100 gram sukker
3) 1,2 deciliter vand

Man gør følgende
1. Mandler smuttes og imens koges vandet tilsat sukkeret, langsomt op. Sukkerlagen skal begynde at blive lidt tyk.

2. Mandlerne hakkes meget fint, eks. i en foodprocessor og sukkerlagen
tilsættes langsomt, men mandlerne hakkes videre.

3. Der dannes nu en marcipanmasse, som når den er rørt færdigt, lige kan kommes i gryden igen for at blive ”tørret”. Hvis massen er blevet for våd, ligger den lidt længere i gryden og er den blevet for tør kan man tilsætte en anelse vand.

4. Så skal massen blot rulles til en pølse og pakkes ind i bagepapir og afkøles – helst ikke i køleskabet, men blot i et koldt rum.

Skulle man ikke have tålmodighed til selv, at lave marcipanen kan der også
købes glimrende færdige. En af de bedste er fra Summerbird - disse koster
lidt mere, men smager også af meget mere.

Når marcipanen er færdig kan den bruges til konfekt. En klassiker, som de fleste nok har lavet i deres barndom er konfektstykker bestående af små snitter af marcipan, med nougat imellem. Disse er da også meget nemme at lave: rul marcipanen ud på bordet (strø eventuelt med flormelis, for at det ikke skal hænge fast i bordet) udstik små stykker med en form eller et lille bæger e.l. Det samme gøres med nougaten og så ligges de blot sammen lagvis - marcipan, nougat og marcipan.

En anden klassiker med marcipan og nougat er rouladen. Ligesom snitterne
rulles marcipanen ud på bordet. Nougaten rulles også ud og ligges ovenpå
marcipanen. De to stykker skal gerne passe nogenlunde i størrelserne. Så
rulles rouladen blot sammen – husk, at trykke det godt sammen, så der ikke kommer luftlommer imellem lagene - og overtrækkes med smeltet chokolade og pyntes eventuelt med halve valnødder.

En mere spændende, men også let stykke konfekt er trøflen. Trøflen er også "brugervenlig" at lave, da den ikke behøver at være perfekt i formen, men kan være lidt "rustik". Typisk overtrækkes den med chokolade, men den kan også rulles i kakaopulver, eller begge dele.

Trøffel

En enkel grundopskrift til trøfler er følgende:

200 gram god mørk chokolade
1,5 deciliter piskefløde
100 gram flormelis
Tilsat spiritus eller anden smag.
Kakao og /eller chokolade til overtræk

Smagen, der kan tilsættes er eksempelvis Grand Manier, Baileys, Whisky eller Hindbærbrændevin (Framboise). Beregn cirka 3-5 spsk. spiritus efter behag.

Chokolade hakkes meget fint og kommes i en skål sammen med flormelis. Piskefløde bringes i kog og hældes over chokolade. Den skal hældes forsigtigt ned i midten mens der røres i små bevægelser i midten. For hurtige bevægelser vil afkøle chokoladen og den vil klumpe. Tilsæt den ønskede smag og bland det hele forsigtigt sammen. Det hele afkøles i køleskabet. Efter et stykke tid, kan massen formes til små kugler og disse kan overtrækkes med chokolade og/eller trilles i kakaopulver. Opbevar og server dem kølige.

Læs meget mere om chokolade på www.criollo.dk



Se alle artikler