HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Balsamico

Skrevet d. 3 Februar 2005
Italiensk vineddike, der fremstilles af inddampet vindruesaft, som lagres på egetræsfade i flere år, inden den tappes og udbydes til salg. En god Balsamico har været lagret i mindst 5 år, men ligesom god cognac blandes den ofte med fade, der er adskillige år ældre, hvorved smagen bliver endnu mere kraftfuld og aromatisk, og prisen stiger selvfølgelig også i takt med alderen. Den ældste, der sælges under betegnelsen tradizionale," er nærmest ubetalelig.

De fade, der anvendes til lagringen, opnår gennem årene en mæthed af de aromatiske smagsnuancer. Da dette har betydning for det perfekte resultat, bliver gamle og gennemtærede fade ikke bare smidt ud og erstattet af nye. I stedet fremstiller bødkeren simpelthen et nyt udenom det gamle. Derved vil det nye fad gradvist blive „imprægneret", samtidig med at det gamle fortsat kan være med til at give sit bidrag til den op-levelse, der venter en kommende køber.

Balsamico anvendes som vineddike iøvrigt, men dens sødme gør den også velegnet til f. eks. jordbær, melon og hindbær.

Se alle artikler