HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Château Pétrus

Skrevet d. 18 Marts 2002

Château Petrus er vel verdens første kultvin. Med kultvin skal forstås en vin, som ikke nødvendigvis har nogen særlig klassifikation, bliver fremstillet i beskedne mængder og som selvfølgelig er nær det perfekte. Disse forhold gør, at mange   vinsamlere efterspørger vinen og at den derfor bliver sjælden og voldsom dyr.

Alle disse forhold kendetegner Château Pétrus. Det er en lille ejendom i Pomerol på bare 11 ha beliggende på det højeste ler og grus plateau i distriktet. Alle vinstokkene er relativt gamle med et gennemsnit på 40 år. Som det typiske for både Pomerol og St. Emilion er det Merlot druen, der dominerer her. Pétrus' vinmarker består af 95% Merlot og 5% Cabernet Franc.

Château Pétrus ejes af Ets. J.-P. Moueix med Christian Moueix i spidsen. Og det er da også Christian Moueix, der udvælger den endelige Pétrus, hvilket som regel betyder, at det er en 100% merlot vin. Vinen fremstilles efter konservative og høje kvalitetsmæssige krav. Høsten er (selvfølgelig) med håndkraft og der foregår en hård udvælgelse af de enkelte druer. Gæringen foregår på gamle, men temperaturstyret cementtanke, i 20-24 dage. Derefter hældes vinen på nye egefade i 20 måneder, hvorefter den klares med æggehvider og hældes ufiltreret på flaske.

Der fremstilles kun 3.000 kasser vin af Château Pétrus. Og det er betydeligt mindre end f.eks. de 5 Premier Crus Classes slotte fra Medoc. Château Latour f.eks. fremstiller 220.000 flasker af førstevinen. Den begrænsede mængde og den høje kvalitet fra år til år - Château Pétrus er som regel også rigtig god i såkaldte mindre årgange - gør at prisen på Château Pétrus er voldsom høj og blandt de højeste i verden. Det er stort set umuligt at købe Château Pétrus i normal handel, hvor den hurtigt bliver støvsuget. Men den handles ofte på auktion, hvor man så kan købe den - hvis man har råd.

Artikel fra www.vinforum.dk



Se alle artikler