HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Emmentaler

Skrevet d. 2 Juli 2004
Oprindelsesland: Schweiz
Type: Fast
Skorpe: Gulbrun og tør skorpe
Form og vægt: Rund, typisk 60-130 kg, FIT 45+.
Fremstilling: Komælk
Historie: Emmentaler har sit navn fra dalen Emme i kanton Bern i Schweiz, hvor der er blevet fremstillet ost i flere hundrede år. Osten kaldes populært “Kongen over alle oste”, og alene størrelsen giver osten et majestætisk snit. Emmentaler er gennem århundreder blevet fremstillet af Sennehyrderne, der tilbragte somrene i de høje alper med deres kvæg. Hyrderne ejede det mest eftertragtede kvæg og erhvervede sig de bedste enge, hvor kvæget kunne græsse. De brugte deres hytter som mejerier og læssede de færdige oste på æsler, hvorpå turen gik fra alperne ned til de forskellige markedspladser i dalene. Dengang var ostene ikke af samme størrelse som i dag, men vejede blot mellem 4 og 10 kg. I det 16. århundrede lærte hyrderne at producere større oste, der kunne holde sig længere, og man kunne begynde at imødekomme den efterhånden store efterspørgsel. Der er dog formodentlig endnu en årsag til, at Emmentalerostene blev så store, nemlig at man i ældre tid i Frankrig pålagde en styktold på importerede oste. Der kom imidlertid et tidspunkt, hvor osteproduktionen måtte flyttes fra bjergene til større og mere moderne mejerier i byerne.
Interessante vinkler: Den originale Emmentalerost fremstilles i Schweiz og er mærket “Schwitzerland” med rødt på skorpen.
Varianter: Der fremstilles efterligninger af Emmentaler i næsten alle osteproducerende lande. Den danske Svenbo er eksempelvis en Emmentaler-efterligning.
Forbrugertips: Emmentaler har en karakteristisk nøddeagtig smag. Den spises i tern eller stænger med et glas vin og et stykke flúte. Emmentaleren er imidlertid også meget velegnet både til varme retter, salater, sandwiches, fonduer og i bagværk.


Se alle artikler