HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Det drikker man i Tyrkiet

Skrevet d. 2 Juli 2004
I dag er Tyrkiet en af verdens største vindrueproducenter. Langt de fleste af vindruerne går dog til rosiner. Det er specielt i det vestlige, nordlige og centrale Tyrkiet, at druerne dyrkes.
Et af Tyrkiets største vinmærker hedder Doluca, og bliver hovedsageligt produceret i det centrale Tyrkiet. Doluca fås i både rød, hvid og rosé. Prøv Doluca Antik som er ganske god.
En anden stor vinproducent er Kalvaklidere, som ligeledes bliver produceret i den centrale del af landet. Præcis som Doluca findes Kalvaklidere i mange forskellige afskygninger og smager godt.
Vær opmærksom på at udenlandske og importerede vine ofte er en del dyrere end de lokale tyrkiske.

Der drikkes dog meget og andet end vin i Tyrkiet. Vi har herunder samlet nogle af de drikke, som skiller sig ud fra dem vi normalt kender.
Æblethé: Populær og sød thé. Kan nydes både varm og kold.
Sort thé: Minder lidt om earl grey, men er stærkere og lidt bitter.
Mintthé: Flot, grøn thé som ikke er så udbredt.
Kahve: Tyrkisk kaffe. Serveres i en lille kop, og kan bestilles sød, mild eller stærk.
Théhuse er meget populære i Tyrkiet, og her sidder mændene side om side, og diskuterer sport, politik og verdens gang. Kvinder ses som regel ikke i théhusene.

Efes: Landets eneste store tyrkiskejede ølmærke. Efes hovedsæde befinder sig i Izmir, og bryggeriet har et stort eksportmarked til østen samt Rusland. Ejer også Tyrkiets største basketballhold af samme navn.

Raki: En alkoholisk drik på anisrod som bedst kan sammenlignes med uzo eller pernod.
Raki har en helt klar farve, men bliver mælkehvid når den blandes med vand. Den har derfor fået tilnavnet løvemælk.
Ifølge tyrkerne er raki den bedste medicin mod sygdom, og raki bliver drukket i stor stil – også selvom koranen indirekte forbyder indtagelse af alkohol.
Det er dog et fortolkningsspørgsmål, og de fleste nøjes med at undgå raki dagen før fredagsbønnen.

Ayran: Fortyndet yoghurt som indeholder ekstra salt. Turister bruger ofte ayran i forbindelse med dårlig mave eller til at opretholde væske- og saltbalance.

Salgam: Rødbedesaft som ofte drikkes sammen med raki. Salgam siges at ophæve alkoholens virkning.


Se alle artikler