HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Vælg den rigtige grill

Skrevet d. 9 Juli 2004
Derfor kan det være nødvendigt at tænke sig om, før man køber nyt. Der er jo ingen grund til at spendere penge på en model med et hav af raffinementer, du aldrig får fyret op under.

"Kriswell,Det betaler sig altid at købe en god kvalitet, så risikerer du ikke at stå med en rusten model efter den første sommer. For pris og kvalitet hænger sammen. Griller fås med forskellige varmekilder, så det er spørgsmålet, om du skal vælge kul, gas eller el.

Kul under kødet
Kulgriller er de mest udbredte og fås i mange udformninger. På kulgrillen får maden den kendte grillsmag. Og køber du en model med låg, udvides dine muligheder. Du kan både stege kød ved høje temperaturer og langtidsstege, fx kylling, ved lavere grader.
Grill maden rigtigt
"Weber,
Når du griller under låg, kan det elektroniske stegetermometer fortælle, hvornår kødet er færdigt.
Weber tlf. 99363010

Direkte grillning er den metode, de fleste kender. Her skal kødet ligge lige oven på en kraftig varmekilde. Den stærke varme lukker kødets porer. Du får det bedste resultat, hvis du vælger ferskt, mørt kød, som ikke er marineret.

Indirekte grillning bruges bl.a. kuglegriller. Varmekilden, fx trækul, placeres i grillens sider, og kødet midt på risten. Låget lægges på grillen, og kødet tilberedes lidt som i en stegeovn. På gasgrillen tænder du kun brænderne i den ene side eller bagest. Denne tilberedningsform er god, hvis du ikke vil våge over kødet hele tiden som ved direkte grillning.

Barbecuegrillning
er langsom indirekte grillning. Brændslet er træ, trækul eller træpellets af amerikansk hårdttræ. Kødet bliver mørt af røgen og ikke af varmen. Ved denne metode skal kødet tilberedes virkelig langsomt ved bare ca. 110 grader. Metoden kan også bruges til stegning natten over.

Gas med muligheder
Vælger du gas, får kødet ikke den kendte, røgede grillsmag. Til gengæld er en af de store fordele ved gas, at du kan skrue op og ned for varmen og få maden perfekt tilberedt. På nogle gasgriller kan brænderne og dermed tempera turen justeres trinløst. Andre har lidt mindre fleksible brændere med typisk tre niveauer.

Vil du økonomisere med gassen, skal du overveje en grill, hvor brænderne kan tændes hver for sig. Især hvis du drømmer om en gasgrill med mange brændere. Kan brænderne tændes enkeltvis, slipper du for at sætte fuld blus på, hvis I kun er få ved bordet.

El er nemt
Elgrillen er nem at have med at gøre, men giver heller ikke kødet den røgede smag, som mange sætter pris på. Til gengæld ryger elgrillen ikke, så du kan bruge den inden døre. En anden fordel er, at stort set alt det, der bliver beskidt, kan gå i opvaskemaskinen.

Grill med borde
Og så er en grill ikke bare en grill. Mange producenter har modeller uden og med sideborde, vogne osv. Nogle modeller er bygget ind i borde med tilhørende stole, så det er et helt havesæt.

Bålgrillen er en spændende videreudvikling af den traditionelle åbne grill til kul. Den runde bålplads på stativ kan bruges til et hyggeligt bål, når maden er spist, og I har brug for varme ud på sommeraftenen.

Og så rykker køkkenets populære wok ud på grillen. Du kan fx købe en wok som ekstraudstyr til din almindelige grill eller en selvstændig wok med brændere.

Gode råd, før du køber
Før du åbner pengepungen og betaler for din nye grill, er der nogle ting, som du bør tjekke: • Køb ikke en grill, du kun har set i samlesæt. Kun hvis grillen er samlet, kan du nemlig tjekke materialernes kvalitet og samlingernes stabilitet.

  • Tjek højden på grillen, hvis den står på stativ. Jo bedre højden passer dig, desto rarere
  • Grillristen bør have en vis tykkelse, hvis den skal kunne blive varm nok til at lukke overfladen på de gode bøffer, så de ikke bliver tørre. En 6 mm tyk grillrist kan med garanti lukke munden på bøffen
  • Grillen skal stå stabilt og ikke være nem at vælte med et skub
  • Den må ikke have spidse hjørner eller spidse genstande
  • Undgå griller med tynde kanter, du kan skære dig på
  • Brug din sunde fornuft.

Vær god ved grillen
En grill af gode materialer kræver næsten ingen vedligeholdelse. Det eneste, du skal gøre, er at tømme asken ud og gøre den ren for fedt, hvor det kan lejre sig.

Har fedtet brændt sig fast på grillristen, kan du fx smøre den godt ind i brun sæbe og pakke den ind i plast. Lad den ligge til dagen efter, så kan risten skrubbes ren igen. Du kan også lægge den i græsset natten over og lade duggen opløse fedtet.

Er der lavasten i grillen, vendes de af og til, så fedt og marinader brændes af. Anskaf evt. et overtræk, som beskytter grillen mod unødig meget vand og skidt.



Se alle artikler