HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Skruelåg på vinen

Skrevet d. 9 Juli 2004
Skruelågs-konference
Ifølge Just Drinks bliver distriktet Marlborough til november rammen om den første internationale konference om skruelåg på vinflasker.
Og det er på sin plads, at konferencen afholdes på New Zealand, for netop de new zealandske vinproducenter er jo – sammen med deres australske kolleger – gået i spidsen med skruelågene.
Foruden deltagere fra de to nævnte lande har vinfolk fra både Chile, USA, Storbritannien, Frankrig og Irland meldt sig til den aktuelle konference.

Chablis-vine med skruelåg
I dag er Michel Laroche femte generation ved roret i det fine gamle Chablis-hus Domaine Laroche. Siden han i 1967 begyndte som ønolog, er det ifølge det svenske VinNytt lykkedes ham at øge vinhusets areal af vinmarker fra 6 hektar til 130 hektar i Chablis og 30 hektar i Languedoc.
Michel Laroche har også altid gjort meget for at højne kvaliteten af sine vine. Og netop derfor er han nu begyndt at gå over til skruelåg.

Kostbar vin med skruelåg
Som en prøveballon har han tilbudt de lande, der aftager hans vine, at de kan få Laroche Chablis Grand Cru 2002 med enten skruelåg eller korkprop.
Både på New Zealand samt i Australien, Irland, Storbritannien og Skandinavien var der begejstring for skruelåg-udgaven – selv det franske hjemmemarked er med på vognen.
Når Michel Laroche har valgt at forsyne så kostbar en vin med skruelåg, er det fordi, han gerne vil vise, at han for alvor går ind for sagen.

Plasticpropper på vej ud
Den altid eksperimenterende Michel Laroche har også forsøgt sig med syntetiske propper til sine Languedoc-vine. Men klagerne er væltet ind. Der er løbende problemer med at få propperne op af flaskerne, og særligt æstetiske er de jo heller ikke.
Så plasticpropperne får sandsynligvis en meget kort levetid hos Domaine Laroche.
..................
Afprøvning af propper og skruelåg
I fire år har den amerikanske vinproducent Hogue Cellars ifølge Just Drinks haft et spændende eksperiment kørende. Et smagepanel af vinkyndige har med halve års mellemrum smagt på flasker af 1999 Hogue Genesis Merlot og 2000 Hogue Fruit Forward Chardonnay, forsynet med fem forskellige lukninger.
Og for nylig faldt så dommen: Vinderen blev Stelvin skruelåget. Til højre ses nogle af resultaterne fra undersøgelsen.
    Derfor faldt valget på skruelåg
    ● Vinene bevarede i langt højere grad deres friskhed og frugt i de flasker, der var lukket med skruelåg, end i dem med prop – og det var uanset, om propperne var syntetiske eller af kork.
    ● De vine, der var lukket med korkprop, havde en tendens til propsmag.
    ● Vinen under de syntetiske propper oxyderede, når flaskerne havde ligget et stykke tid, og det gik ud over både duft og smag.

Går over til skruelåg
Med den viden, som undersøgelsen har givet Hogue Cellars, har vinhuset valgt at lancere hele sin årgang 2004 Fruit Forward-vine med skruelåg, hvilket svarer til 70% af den totale produktion.
Hogue Cellars blev i 2002 opkøbt af det store amerikanske vinfirma Vincor USA, der igen er en afdeling af Vincor International, Nordamerikas fjerde største vinproducent.
Så hvem ved, hvad det kan ende med, når først skruelågene stormer frem …

40% vine med skruelåg
Skruelågene er også et hit hos den store engelske vinhandlerkæde Oddbins. Her vil hele 40% af de vine, der kommer på hylderne næste år, være forsynet med skruelåg. For, som indehaveren siger, den slags vine er friskere og lettere at have med at gøre for forbrugerne.

Tag godt imod dem
I fagbladet Sommelier’en skriver Tim Vollerslev til sine kolleger rundt om på restauranterne:
– Der findes allerede nu forskellige bl.a. australske og newzealandske kvalitetsvine med skruelåg på det danske marked. Tag godt imod dem. De vine skal i alt fald ikke hældes i vasken på grund af propsmag.
– Skruelåget er kommet for at blive, så nu er det op til vintjeneren at finde på en romantisk måde at dreje kapslen på.



Se alle artikler