HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Grøn mad til blå spejdere

Skrevet d. 26 Juli 2004

To lange bål med store gryder og pander vil i dagene fra den 21. til den 24. juli syde og boble med nykomponerede grønsagsretter i takt med lyden af hakkende knive på skærebrætterne. I alt 1.500 af lejrens 20.000 spejdere kommer til at besøge 6 om dagen-madværkstedet, og de vil forhåbentlig have opdaget helt nye smagskombinationer, inden de går derfra.

Frugt og grønt mindsker risiko for fedme og sygdom
"Det er helt utrolig vigtigt, at børn spiser frugt og grønt, for vi ved, det mindsker risikoen for, at de bliver overvægtige, ligesom frugt og grønt indeholder stoffer, der mindsker risikoen for at udvikle en række kræftsygdomme. Men det gør jo ikke noget, at børnene samtidig rigtig godt kan lide frugt og grønt, og det håber vi at inspirere dem til i vores madværksted", siger kommunikationsmedarbejder Lone Søe fra Fødevaredirektoratet.

Børn skal helst have 400 gram frugt og grønt om dagen
Danske børn i alderen 4-11 år anbefales at spise 400 gram frugt og grønt om dagen. Selvom de i gennemsnit nu spiser 60 gram mere end i 1995, så mangler der stadig 60 gram i gennemsnit om dagen hos børnene, før de når op på de 400 gram. Kun en femtedel af de danske børn spiser de anbefalede 400 gram om dagen.

Grove grønsager mætter godt
Danskernes mad vil have godt af flere grove grønsager, som både indeholder mange vigtige vitaminer og mineraler. Samtidig mætter de godt, fordi der også er mange kostfibre i dem.De grønsager, der oftest finder vej til de danske spiseborde, er agurk og tomat, mens æble, banan, appelsin og pære er de mest almindelige frugter i frugtkurvene.

Opskrifter fra madværkstedet på nettet
Spejderne får lejlighed til at prøve sig frem med de mindre brugte grove grønsager, og hver dag samles de bedste af de nye opskrifter. Efter lejren kan opskrifterne findes på www.madklassen.dk - Fødevaredirektoratets nye hjemmeside for børn om mad og ernæring. 

6 om dagen-kampagnen
6 om dagen-kampagnen er et samarbejde mellem en række myndigheder og organisationer samt frugt- og grønt erhvervet i Danmark: Fødevaredirektoratet, Ernæringsrådet, Forbrugernes Hus, Forskningsforeningen frugt, grønt og kartofler, Gartneribrugets Afsætningsudvalg, Kræftens Bekæmpelse og Sundhedsstyrelsen. Målet med kampagnen er at få danskerne til at spise mere frugt og grønt. Voksne skal helst spise seks stykker, svarende til 600 gram om dagen, mens børn i alderen 4-11 år kan nøjes med fire stykker, svarende til 400 gram om dagen.



Se alle artikler