| ||||||||||||||||||||||
Log ind eller Bliv medlem | ||||||||||||||||||||||
Kulinariske feriedrømmeSkrevet d. 23 August 2004af Lone Jensen Forår i MadridEn forårsdag på Plaza Mayor i Madrid - et glas kold hvidvin og tapas: 8-10 små skåle med de lækreste småting: ansjoser, oliven, russisk salat, gedeost, bønner m.m..Mens man sidder og småspiser, er det en nydelse af se rundt på den meget smukke og meget store plads, der er tæt besat med fortovsrestauranter. September i BarcelonaTapas’en kan også spises stående ved indgangen til markedet i nærheden - det er meget billigere og sjovere, men der er ikke ret pænt. Det kunne også have været en septemberdag i Barcelona - der er lækre fiskerestauranter ved lystbådehavnen eller hvad med Andalusien? Pustaen i Ungarn- et sigøjnerorkester spiller smægtende violinmusik, og den ungarske gulyás brænder i halsen. Vi har valgt rødvin til maden, men det havde nok været klogere med øl!Horisonten er vid - pustaen er virkelig flad - solen går ned, musikken spiller - det er tid til kaffe og æblestrudel. George Lang: "The cuisine of Hungary". Landene langs MiddelhavetEn restaurant i den gamle by i Damaskus med udsigt til romerske søjler - det er frokosttid, så jeg nøjes med at få ”mezze”.Talrige små skåle stilles på bordet - ligesom tapas i Madrid, bare helt anderledes: Tabbouleh (bulgursalat), moutabal (auberginepuré), hummus (kikærtepuré), kibbeh (kødboller i en skal af hvede) og meget andet. Her drikker man kun vand til maden, men det er helt i orden med mig. Se f.eks. Claudia Roden: "Mediterranean cookery", hvor der oven i købet på forsiden står, at indholdet er i overensstemmelse med WHO’s anbefalinger. Og så dækker den - som titlen siger - også andre middelhavslande. Samme forfatter - som i øvrigt er født i Egypten - har også skrevet: "Tamarind & saffron". Eller langs Øresund...Man kunne også nøjes med Skåne. Der er ikke meget, der er så herligt som et skånsk sildebord. Gæstgivergården i Röstånga er et godt bud.Lige midt på Söderåsen, så man med god samvittighed efter en travetur i skoven kan sætte sig og nyde sildene med et glas Skåne Akvavit til. "Skånsk mat & kultur". Sydpå igen til ItalienI en lille by ved Arno-floden spiste vi carpaccio på en restaurant, hvor udsmykningen var kunstbøger og gamle musikinstrumenter.Det var utrolig lækkert, men det var det også at spise pizza i Salo ved Gardasøen med udsigt over søen til bjergene på den anden side, eller spædlam hos Carlos lige i nærheden af Piazza del Popolo. Italiensk mad er meget lækker. Der er utallige kogebøger med opskrifter på italiensk mad, men jeg foretrækker disse to: Michele Scicolone: "Det kulinariske Italien" og Elizabeth David: "Italiensk køkken". Provence har det heleLad os slutte i Provence. Det kan man vælge, både fordi der er smukt, der er vand, der er ikke dyrt og de laver formidabel mad.F.eks. soupe au pistou (grønsagssuppe med basilikum), bouillabaisse (fiskesuppe med mindst 5 forskellige slags fisk), grillet gedeost på salat eller ratatouille (grønsagsragout). Bouillabaissen kan spises ved Le Vieux Port i Marseille, og gedeosten i Roussillon - godt er det! Også om fransk mad findes der mange bøger, men jeg kan anbefale Lars Boesgaard: Provence (som også indeholder meget om den provencalske vin), Leslie Forbes: "Et bord i Provence" og Georgeanne Brennan: "Det kulinariske Frankrig". God rejse - god appetit ! Se alle artikler |