HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Voksnes omgang med mælk

Skrevet d. 2 September 2005

Det er under halvdelen af det Fødevarestyrelsen anbefaler, at alle drikker hver dag - både børn og voksen. ½ liter mælk eller mælkeprodukt dagligt er med til at sikre tilstrækkelig forsyning med mælkens mange næringsstoffer og levner samtidig plads til andre sunde fødevarer.

Mælk spiller en unik rolle i danskernes forsyning af kalcium. 2/3 af kostens kalcium stammer fra mælk og mejeriprodukter. Kalcium er en væsentlig bestanddel af knogler og tænder og indgår i kroppens vitale processer. Får vi for lidt kalcium gennem det vi spiser går det ud over knoglerne der er kroppens kalcium depot.

Mens børn i gennemsnit får den anbefalede mængde mælk, får voksne danskere kun 3,2 dl mælk og mælkeprodukt om dagen i gennemsnit. Det betyder ikke at alle får det der svarer til 2/3 af den anbefalede mængde. Fødevaredirektoratets kostundersøgelse fra 1995 viser at 3 ud af 4 voksne får mindre end ½ l mælk og mælkeprodukt om dagen og at hver 4. voksne får mindre end 2 dl mælk og mælkeprodukt om dagen. Kvinder skære ned på mælkeprodukterne omkring puberteten, mens mændene venter til omkring 20-års-alderen.

BDH-soelje-voksnes-letsin 

Figur 1: Indtagelse af mælk og mælkeprodukt for børn og voksen for 1995 og 2000
(Kilde: Fødevaredirektoratet 2004)

Den samlede indtagelse af mælk og mælkeprodukt i perioden er uforandret for både børn og voksne, men typen af mælk har ændret sig. Det ser ud til at både børn og voksne er i gang med at udskifte de mere fedtholdige mælketyper med magre typer. Indholdet af kalcium i magre mejeriprodukter er mindst lige så højt som i de fuldfede.

Ost

Ost er tilsyneladende mere populært blandt voksne end mælk. I gennemsnit spiser voksne 28 g ost pr. dag i 2001. Det er tæt på de 25 g fødevarestyrelsen anbefaler.

De fleste danskere kan lide ost. 3 ud af 4 danskere spiser en 1 skive (ca. 20 g ost) eller mere pr. dag og hver 4. voksne dansker er endda rigtig glad for ost og spiser mere end 45 g ost om dagen.

Ost er et godt alternativ, hvis mælk ikke er på menukortet dagligt, forudsat at der fortrinsvis vælges magre typer. 40 g ost giver samme mængde kalcium som ¼ l mælk. Vælger man en 45+ ost vil det give ca. 10 g fedt, mens 40 g af en 20+ ost kun giver ca. 4 g fedt.

Kilde: MejeriforeningenSe alle artikler