HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Ugens vinnyt - for meget alkohol?

Skrevet d. 27 August 2004

Er alkohol-bamserne på vej ud?
Rundt omkring er man ved at besinde sig på den bølge af alkohol, der har skyllet ind over vinens verden.
For ikke så mange år siden var der 12,5% alkohol i vine, som skulle nydes til mad. I dag har man fået nye teknikker, der kan øge indholdet af alkohol. Man har fået vine fra oversøiske lande med evigt solskin. Og man har fået guruer som Robert Parker og det amerikanske vinblad Wine Spectator, der giver høje point til alkoholiske bamser.
Vinproducenterne har fået den opfattelse, at hvis de laver rødvine med over 14 procent alkohol, er de sikre på succes, og hvidvinene er godt på vej op over de 13,5 procent. Det californiske Garretson Wine Company har oven i købet lavet en 17,2 procent Syrah.

Ved at blive for meget
Som sagt er man ved at besinde sig. Mange finder, at det er ved at blive for meget. Hvis man går fra 12 til 16%, svarer det til, at man drikker en ekstra flaske øl for hver to glas vin.
Problemet med de alkoholiske bamser er, at de næsten kun kan drikkes alene, ikke til mad. Eller som der var en, der sagde: De egner sig kun til vildsvin, og vildsvinet skal helst stadig være i live.
Vinen dominerer maden; den er et måltid i sig selv. Den understreger ikke maden, men overdøver den.

Sociale vine og bordvine
Ifølge nyhedstjenesten MSNBC har vinmageren George Vierra fra Napa Valley fornylig været så frustreret over den alkoholiske trend, at han skrev et indlæg, hvori han foreslog, at vine blev klassificeret i to kategorier: Sociale vine med højt indhold af alkohol og bordvine beregnet til mad.
Vierra har registreret alkoholniveauet i Napa-vine fra de 12,5% i 1971 til 14,8% i 2001. Men der var også i 1978 en top i kurven på 14%, hvorefter kurven faldt skarpt.
Dette fald ser Vierra som et tegn på, at forbrugere og kritikere blev trætte af de potente flasker, og han mener, at det meget vel kan ske igen.

vinavisen.dk



Se alle artikler