HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Uden skyggen af tørret fisk

Skrevet d. 30 August 2004

af Bente Hoffmann

Norske kogebøger?!? På et splitsekund står der klipfisk, lutefisk, myseost, spekemat og flatbrød malet i ansigtet på folk. Og tro mig, jeg har hørt alle de pudsige kommentarer, der kan findes på, om genren. Selv min venindes norske kæreste, som godt nok har tilbragt en del tid i København, morede sig kosteligt, da talen faldt på emnet. Der er simpelthen ingen, som forestiller sig, at norske kogebøger kan have et internationalt tilsnit og være interessante for et lidet fiske- og fårekødskonsumerende folkefærd som det danske. For norske kogebøger indeholder da ikke andet end fisk og får, vel?
     Jo, det gør de faktisk. Efter at have oversat to styks af slagsen, tør jeg godt skrive under på, at norske kogebøger kan være både flotte, internationale og uden skyggen af tørret fisk. For de norske madtraditioner og -vaner har, nøjagtigt som de danske, ændret sig i takt med, at verden er blevet mindre. Vi rejser mere ud og længere væk, og samtidig får vi i stigende grad verden bragt hjem i stuen gennem tv’et og pc’en. Og det inspirerer og forandrer vores mad.

Sidste skud på stammen fra min oversætterhånd er SANDWICH, som netop er udkommet. En lille norsk bog om den hurtige og nemme spise, som med lidt snilde og opfindsomhed bliver til et helt måltid. Ordet sandwich kommer formentlig fra Sir John Montagu, den fjerde jarl af Sandwich, som levede i England i 1700-tallet. Sir John var en lidenskabelig spiller. Han var faktisk så besat, at han end ikke forlod spillebordet for at spise. Derfor bad han tjenerne om at bringe sig et stykke kød mellem to skiver brød, så han kunne spise og spille samtidig. Og hermed var sandwichen ’opfundet’. Siden hen er der sket meget med den sammenklappede mad, og en hel del af det kan man se i denne bog.
     Bogen indeholder opskrifter på kolde og varme sandwich, men også på cocktailsnitter, tilbehør til sandwich samt lækre drikke til at akkompagnere eller afslutte sandwichmåltidet med. Der er sandwich, som egner sig fortræffeligt til madkurven, fx pitabrødet med hummus og tomatsalat, men der er også andre, som ubetinget kræver tallerken, bestik og bord, fx lammeburgeren med ajvaryoghurt. Men mad for enhver smag er der, og det hele er illustreret med flotte farvefotos.

Hvis man som jeg er lidt småforelsket i sommerhusidyl, udeliv og nordisk sommer, så er SOMMERMAD OG HAVELIV ikke til at komme udenom. Bogen fortrænger alt om, at regnen kan piske ned og solen gemme sig i dagevis, selv om det er sommer. Og det er helt bevidst. I bogens poetiske forskrift hedder det: ”Vi skal ha’ en snert af drømmesommer hele livet, uanset hvor vi er, og hvad vi tager os til. Vi skal bare lukke øjnene og huske det, sådan som det sikkert ikke var, mens vi mærker smagen af saft og hindbær på tungen.”
     Illusionen om denne drømmesommer skabes på flotteste vis af de mest indbydende og forførende billeder fra en norsk natur spændt til bristepunktet af solfyldt sommer. Og bogens mad passer selvfølgelig perfekt til det fortryllende vejr: kolde og varme salater, tærter, sandwich, grillmad, brød, hjemmelavet is, smoothies og meget mere.
     SOMMERMAD OG HAVELIV er koge- og idébog i ét, da bogen sidste femtedel indeholder inspiration til livet i haven. Fx kan man lære at lave et anderledes minidrivhus eller sy en smart tidsskriftholder til havebænken.

Dette er to bøger, som begge punkterer alle forestillinger om, at norske kogebøger er kedelige og uinspirerende.


Liselotte Forslin & Jonas Larsson: SANDWICH. Aschehoug Dansk Forlag, 67 sider, 99 kroner. Udkommet d. 9. august 2004.

Nina Dreyer Hensley, Jim Hensley og Paul Løwe: SOMMERMAD OG HAVELIV. Lad



Se alle artikler