HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Pinot Noir

Skrevet d. 13 September 2004

Med så mange vine til test har jeg fundet det nødvendigt at dele smagningen i to, så flest mulige vine kan få en ordentlig præsentation uden at drukne i mængden. I dag er det således halvdelen eller 13 vine, du kan se testresultaterne af, og næste fredag den 17. september får du så resten.

Der er mange myter om Pinot Noir. Den mest kendte er nok den, at Pinot Noir kun kan dyrkes i Bourgogne og at den andre steder ikke kan give samme kvalitetsmæssige resultat som der. I Hugh Johnson's Vin 2004 - den lille årbog der udgives hvert år af Politikens Forlag - står der bl.a. om Pinot Noir: "Côte d'Ors (Bourgogne) store drue med duft, smag og konsistens. Dens lige findes ikke andre steder og den trives ikke så godt i andre områder." Men er det virkelig rigtigt? Ved en blindsmagning i foråret arrangeret af H.J. Hansen Vin for en udvalgt skare af vinjournalister så og smagte jeg selv, at såkaldte eksperter i hvert fald ikke kunne skelne med sikkerhed mellem Bourgogne og Pinot Noir fra andre dele af verden. Og i øvrigt valgte journalisterne 3 oversøiske vine som de bedste i testen! Nu var vinskribenterne også kun fra bl.a. Berlingske Tidende, Vinbladet, BT, JyllandsPosten, VinForum m.m.!

Problemet for Pinot Noir vine, der er fremstillet uden for Bourgogne, er nok at disse vine i for høj grad bliver sammenlignet med det bedste fra Bourgogne i stedet for at få lov til at stå alene og være vine på egne præmisser. Og man sammenligner oversøiske vine med vine fra Bourgogne, der prismæssigt er langt dyrere og det er vel ikke fair?

Og problemet for Bourgogne er nok det, at de fleste forventer sig meget af en flaske vin, når de giver 100 kr. for en almindelig Bourgogne, men desværre ofte bliver skuffet over indholdet. Rigtig og god Bourgogne er dyr - men det betyder jo ikke nødvendigvis, at man ikke kan få Pinot Noir andre steder fra, hvor pris/kvalitetsforholdet er bedre.

I nærværende test har jeg bedt om, at vinene maksimalt må koste 200 kr.. hvilket jo er en høj pris, som ligger uden for det, forbrugere normalt betaler for vin. Der er et par vine til over 200 kr. men de har fået lov at deltage alligevel.

I ugens del-test er der flere vine af fremragende kvalitet. Det er de oversøiske, der dominerer, omend Louis Jadot Santenay Clos de Malte 1999 er en glimrende eksponent for god Bourgogne.

Ugens bedste vin er fra New Zealand. Det er Palliser Estate Pinot Noir 2001. Det er en fyldig vin med lækker moden frugt, fløjlsbløde tanniner og en lang, tung smag. Vinen er meget voluminøs, lækker og flot. Den scorer 92/100 pts. og til prisen på kr. 169,00 er det et rigtigt godt køb. Den fohandles af Laudrup Vin.

Der er to andre vine, der får 5 stjerner. Den ene er Sommerset Hill Pinot Noir 2001. Det er faktisk den vin, der vandt ovennævnte blindsmagning hos H.J. Hansen Vin. Den er fra Australien og er en mellemfyldig til fyldig vin med god moden frugt, bløde tanniner og en meget moden og fin smag med mange nuancer. Klar "Bourgogne-stil". Den scorer 91/100 pts. og prisen er kr. 189,75 hos H.J. Hansen Vin.

Den anden til 5 stjerner er Montana Pinot Noir Reserve 2002 også fra New Zealand. Det er en fyldig vin med flot kølig frugt, bløde tanniner og en lidt feminin stil med mange lækre detaljer og nuancer. Den scorer 89/100 pts. og til prisen på kr. 99,00 er det et rigtigt godt køb. Forhandlere anvises af Allied Domecq.

I næste uge får du resultatet af de sidste 13 vine og jeg runder smagningen af med en konklusion over alle 26 vine.

Se reultatskemaet under "Månedens vin"



Se alle artikler