| ||||||||||||||||||||||
Log ind eller Bliv medlem | ||||||||||||||||||||||
SensommersukSkrevet d. 13 September 2004af Bente Hoffmann "Forhåbentlig vil 2004 blive et rart og spændende år, som I vil mindes for andet og mere end skuddagen og Olympiaden," lød ønsket i mine julekort, da 2003 var ved at rinde ud. Nu ved jeg i hvert fald, at mine venner også har fået noget andet at mindes 2004 for: En våd og grå sommer. Godt nok fortæller flere artikler på DMI’s hjemmeside, at regnmængden på omkring 249 mm i juni-august langtfra er rekord, og at sommeren som helhed egentlig var ganske gennemsnitlig. Men da vi i flere år har været forvent med nogle meget bedre af slagsen, så har denne føltes ... dårlig. Jeg holder egentlig ganske meget af at krybe indenfor, tænde stearinlys i hobetal og hygge, når det river og rusker udenfor. Men lige for tiden kan jeg blive helt desperat, når jeg kigger ud ad vinduet ved ottetiden om aftnen og ser lyset på hastigt tilbagetog. Det er jo nu, det bliver efterår! Men det kan ikke passe, for jeg føler mig snydt for sommer i år! Hvor blev alle de lange, lyse aftner, hvor man kunne sidde ude, grille og nyde vejret, af? Hvor blev strandturene med madkurven af? I år føler jeg virkelig, at jeg mangler energien og vitaliteten, som sommeren plejer at lagre i mig – hele følelsen af at være blevet tanket op og gjort ’kampklar’ til en lang, mørk vinter. Og så må det vist være slut med at sukke! Ligegyldigt hvad jeg gør, så ændrer årstiden sig jo ikke. I stedet må jeg glæde mig over, at naboens æbletræ er tynget ned af lækre æbler, som vi med fornøjelse kan sætte tænderne i om en uge eller to. Eller at der er masser af gode grøntsager at komme efter for tiden i butikkerne; de sidste rester af sommer ses endnu i udbudet, og så er alle de grove vintergrøntsager også på hylderne: rødbeder, rodselleri, pastinak, hvidkål, rødkål osv. De grøntsager, som rækker så dejligt langt, at der er rigtig god økonomi i at bruge dem, og som samtidig kan forvandles til masser af velsmagende retter – ja, jeg har da allerede været i gang med efterårets første rødbedebøffer. Hertil kan i øvrigt med fordel serveres en hvidkålssalat, fx nedenstående, som blev til i mit køkken sidste efterår, og som er blevet serveret mange gange siden, også til gæstemad. Tranebærrene er ikke billige, og ikke alle børn kan lide dem, men de kan udskiftes med usaltede jordnødder (køb hele jordnødder og rens dem selv).
¼ hvidkålshoved Rør cremefraichen sammen med parmesanosten i en stor skål. Skræl pæren, skær den i fire både og fjern kernehuset. Skær hver båd i fire strimler og derefter i stykker på ca. ½ cm. Bland pærestykkerne i cremefraicheblandingen. Se alle artikler |