|
Ugens vinnytSkrevet d. 17 September 2004Vi er klar til lavere afgifter Til Berlingske Tidende har Anders Milhøj, der er lektor ved Økonomisk Institut på Københavns Universitet, skrevet en artikel, som lukker luften ud af bekymringerne for udbredt alkoholisme, fordi afgifterne er sat ned. Efter nedsættelsen drikkes der nogenlunde det samme kvantum som før, skriver Anders Milhøj, og den samlede mængde af alkohol, der efterspørges, påvirkes ikke i særlig høj grad af ændrede afgifter. Den sundhedspolitik, der blev ført ved hjælp af punktskatterne, har udspillet sin rolle, så befolkningen nu er klar til en fremtid med afgiftssatser på et langt lavere niveau. ...........
De syv lande, der producerer mest kork
Portugal |
160.000 tons |
Spanien |
75.000 tons |
Marokko |
12.000 tons |
Italien |
11.000 tons |
Algeriet |
10.000 tons |
Tunesien |
8.000 tons |
Frankrig |
4.000 tons | |
Bange for forbrugernes reaktion Selv om alle fornuftige vinskribenter efterhånden propaganderer for skruelåg, så er der stadig korkpropper i de fleste vinflasker. Importører, supermarkeder og vinhandeler er simpelt hen bange for forbrugernes reaktion. Det er også en stor industri, der går sin undergang i møde den dag, der ikke mere laves korkpropper: Portugal er den største leverandør med en årlig produktion på 160.000 tons kork fra 730.000 hektar jord med egetræer, svarende til 32,5% af verdens samlede areal med kork. Derefter følger Spanien, Marokko, Italien, Algeriet, Tunesien og Frankrig (se skemaet). En korkeg kan blive mellem 150 og 200 år gammel, men først efter 40 år kan man begynde at skrælle barken af den. Igennem resten af træets liv kan man høste ti-femten gange, og i alt leverer et enkelt træ i snit 20.000 propper. Ud af 1 kg kork kan der blive 60-70 propper.
|
Se alle artikler
|