HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Rabat ved storkøb

Skrevet d. 17 September 2004
Flæskesteg, svinemørbrad og frikadeller er store favoritter på danskernes bord. Men hvor er svinekød egentlig billigst - hos slagteren eller i supermarkedets køledisk? Rabatten undersøgte prisen på en halv gris begge steder.

Hos en slagter kunne Rabatten købe en halv gris - finparteret efter kundens egne ønsker - for kr. 850.

Den halve gris kan f.eks. blive til følgende udskæringer hos slagteren:

- en stor ribbenssteg
- et stykke kogeflæsk
- et slag til rullepølse
- noget fersk spæk
- en skinkemignon
- en skinkesteg med sværd
- skinkeschnitzler
- skinkekød i tern
- en skinke-culotte-steg
- en svinemørbrad
- en rullesteg med svesker
- en nakkesteg med sværd
- nogle nakkekoteletter
- to store kamstege (flæskestege)
- 8-10 store svinekoteletter
- nogle stege- og kogeben
- nogle ribben til grillen
- 6-7 kilo småkød til fars
- et halvt hoved, hale og fødder

Rabatten satte Viggo Mathiessen, faglærer på teknisk skole, til at undersøge, hvor meget gris, man vil kunne få for de samme kr. 850 i køledisken i supermarkedet.

Viggo fandt følgende svine-udskæringer for kr. 842,71 i supermarkedet:

- en nakkefilet (udskåret i koteletter)
- en skinkesteg
- nogle skinkeschnitzler
- en udskæring fra skinken
- en skinkeculotte
- nogle spareribs
- tre ribbensstege

For at få det samme, som man fik hos slagteren, mangler der bl.a:

- en svinekam (flæskesteg)
- 7-8 kg. hakkekød
- en rullesteg
- en svinemørbrad
- nogle stegeben
- nogle ribben til grillen
- hoved, hale, fødder, etc.

Viggo Mathiessen anslår, at han fik under halvdelen af den mængde kød, man kunne få hos slagteren, for de samme penge. Altså kan man spare omkring 40% ved at købe en halv gris hos slagteren frem for at købe kødet i supermarkedet.

Fordelen ved at handle hos slagteren er, at man selv kan vælge, hvordan man vil have kødet skåret ud (parteringen er inkluderet i prisen). Ulempen er selvfølgelig, at man skal have fryserplads til kødet.

Slagteren, hvor Rabatten fandt den halve, parterede gris til kr. 850, er Mindets Slagteforretning, Skanderborg.

Udsendelsen blev den den 18. august 2004



Se alle artikler