|
Kvalitet koster pengeSkrevet d. 8 November 2004
Mørke skyer drev ind over gården og gjorde mudderbadet klar til de økologiske slagtesvin, der hvert år produceres 350 af på gården. Men det var hverken byger eller slagtesvin, der var dagens samtaleemne over køkkenbordet på gården ved Thyregod denne eftermiddag. Det var Rene og Brittas produktion af ca. 25.000 økologiske slagtekyllinger om året.
De overtog gården som et konventionelt svinebrug med smågrise i 1996, men i 1998 overgik man til økologiske slagtesvin og i 2001 kom slagtekyllingerne med – også på økologisk basis: "Jeg så en annonce i avisen, hvor Dansk Økomad søgte producenter, og i juli 2001 slagtede vi vores første hold kyllinger," fortæller Rene Nielsen. |
Rene Nielsen fodrer et nyt hold økologiske kyllinger | Selvom solen i det store hele har skinnet på økonomien i hans produktion på landmandsniveauet, har Rene Nielsen måttet konstatere, at den danske sommers mørke skyer ikke bare har truet økonomien på landets campingpladser, men også i flere omgange trukket sammen om den økologiske slagtekyllingebranche. Dansk Økomad er gået konkurs to gange i løbet af årtusindets første år, og nu er al salg af økologiske kyllinger overgået til Gern Fjerkræ .
Uretfærdig behandling Rene Nielsen kan nævne mange årsager til den manglende gennemslagskraft for den økologiske kylling, men den største er uden tvivl at finde i prisen og forbrugernes manglende vilje til at belønne de ekstra omkostninger, der er i økologien: "Forbrugerne efterspørger kvalitet, men det må ikke koste noget. Det kan man altså ikke – kvalitet koster penge," siger Rene Nielsen, inden vi bevæger os ud i de to ombyggede svinestalde, hvor de få dage gamle kyllinger går i godt 30 graders varme. Her går de indtil de bliver gamle nok til at holde varmen og kan slippes ud i den uisolerede stald med udgang til de åbne arealer med træer og store rødder til at skjule sig under. Rene Nielsen er ikke i tvivl om glæderne ved at være økologisk landmand: "Det er dejligt at se dyrene gå udenfor. Det er sjovt, og jeg nyder virkelig at se dyrene rode omkring."
Selvom Rene Nielsen selv føler glæde ved at se dyrenes liv på marken, mener han også, at der er en til tider uretfærdig behandling af den konventionelle produktion: "Der er flere konventionelle producenter, der laver utroligt flotte kyllinger, men dem ser man aldrig i medierne, og det er en skam," siger Rene Nielsen.
Historien skal fortælles Gern Fjerkræ har netop meddelt Rene og Britta, at de skal sætte produktionen i vejret med næsten tusind kyllinger per hold som led i en større offensiv for de økologiske kyllinger. Det glæder naturligvis, og Britta er ikke i tvivl om, hvad der skal til for at få salget i vejret: "Man skal kunne se, hvad det er, man køber. Det skal kunne ses helt ude på pakken, at det man står med i hånden er en økologisk kylling opvokset hos Britta og Rene i Thyregod. Forbrugerne vil købe en historie og den skal vi give dem," siger Britta Nielsen.
Se alle artikler
|