HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Ny offensiv for økologisk kylling

Skrevet d. 12 November 2004

Ved udgangen af 2005 ligger nye, spændende, økologiske kyllingeprodukter i de danske kølediske. Sådan lyder ambitionen bag et nyt projekt, som i disse dage er ved at tage form på Gern Fjerkræ i Gedved i samarbejde med Videnscenter for Fødevareudvikling (VIFU) i Holstebro og Økologisk Landsforening .

"Det drejer sig selvfølgelig om vækst for den økologiske produktion i Danmark," siger Bolette van Ingen Bro, direktør i VIFU, "men det drejer sig også om at vise, at Danmark er et foregangsland i hele fjerkræproduktionen. At dansk rimer på kvalitet på alle niveauer." I de næste måneder arbejder VIFU for at få hele kæden i produktionen involveret i projektet, og først i det nye år vil man gennemføre en analyse af kundegrundlaget for den økologiske kyllingeproduktion i Danmark. Allerede i efteråret 2005 forventes de første produkter at ligge i de danske kølediske, hvis projektet opnår den økonomiske støtte, man håber på.

I brancheorganisationen Dansk Slagtefjerkræ er man også begejstret for projektet: " Med det her projekt viser branchen, at dansk fjerkræ også kan være økologisk, og kvalitet ikke blot er fransk, som det ellers har været normen blandt kokke herhjemme. Vi har i Danmark en bred differentieret produktion med høj kvalitet, og det er en historie, vi synes fortjener at blive fortalt," siger Jan Pedersen, direktør i Dansk Slagtefjerkræ.

Mangel på producenter

På Gern Fjerkræ har man store forventninger til projektet og vil allerede fra februar 2005 øge den ugentlige produktion af økologiske slagtekyllinger til 3.500 fra 2.500 kyllinger i dag. Det vil sætte ekstra tryk på ambitionerne om at få den danske økologiske kylling ud over rampen, men slagteridirektør Christina Smidt er ikke bekymret: "Der er altid et marked for nicher – også i Danmark. Vi har en bred palet af produkter, vi skal bare blive bedre til at vise det, for hvis vi ikke udnytter det marked, så gør udlandet." "" 

Der er dog visse problemer forbundet med en udvidelse af produktionen. Der er i dag kun seks producenter af økologiske kyllinger i Danmark og Christina Smidt anslår, at man vil mangle mindst to producenter yderligere for at kunne opretholde den øgede produktion. Den manglende produktion kan betyde et tab for virksomheden: "Vi har netop lavet investeringer for op imod en mio. kr. i vores økologiske produktion, og det er derfor vi ønsker at få skabt et større marked, for der skal være økonomi i det, ellers er vi ikke med," siger Christina Smidt.

Ny race på vej
Med den øgede produktion introduceres også en ny race af øko-kyllinger – den såkaldte Red JA. Den nye race har et mere rundt bryst med en større mængde kød, der gør den lettere at partere og skaber et mere æstetisk udtryk. "Smagsmæssigt har vi ikke kunnet konstatere den store forskel på den nye og vores tidligere race, så forbrugerne behøver ikke at frygte for en nedgang i kvaliteten. Men synsmæssigt og i forhold til partering er den nye race så klart at foretrække," forklarer Christina Smidt.



Se alle artikler