HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Danske bryggerier: Faxe

Skrevet d. 2 December 2004
Nikoline og Conrads produkter fik hurtigt ry for god kvalitet. Selvom Conrad allerede døde i 1914, fortsatte hans unge enke deres virksomhed. Og mod slutningen af 1920'erne leverede Faxe Bryggeri, som virksomheden blev omdøbt til i 1914, især hvidtøl, men efterhånden også sodavand til det meste af Sjælland, til Lolland-Falster og til hovedstaden.

Bryggeriet voksede i takt med salgssuccessen, som dog også havde en mere alvorlig konsekvens for Nikoline og hendes tre sønner Kaj, Carl Vilhelm og Helmer, som alle arbejdede på bryggeriet: Vandmangel! Ergo var man i trediverne nødt til at foretage boringer efter de nødvendige mængder vand. I 80 meters dybde nåede man det koralfiltrerede vand, Faxe Bryggeri siden har baseret sin produktion på. Vandet viste sig at være fremragende til såvel mineralvand som øl, og Faxe Bryggeri begyndte nu også at gøre sig gældende med pilsner- og stærkøl i sit afsætningsområde.

I 1945 trak Nikoline sig tilbage, og Faxe Bryggeri blev omdannet til et interessentskab ledet af de tre sønner. Seks år senere døde Nikoline Nielsen i en alder af 72 år.

I 1956 blev bryggeriet omdannet til et aktieselskab, og under de tre brødres ledelse udviklede bryggeriet sig støt og roligt op til 1960, i hvilken periode de tre brødre døde inden for tre år.

Trods dødsfaldene blev Faxe Bryggeri ikke slået ud af kurs. I 1960 blev Nikolines barnebarn, Bent Bryde-Nielsen, chef for Faxe Bryggeri, kun 23 år gammel. Herefter fulgte en særdeles dynamisk periode med udvidelser, lancering af nye produkter og indførelse af moderne markedsførings- og distributionsprincipper.

Faxe Bryggeri blev efterhånden et af landets største og mest dynamiske bryggerier.

70'erne var gyldne år for den sydsjællandske virksomhed: Et jysk produktionssted blev etableret i Hedensted, Faxe Fad blev lanceret på såvel dåse som på flaske, og danskerne blev tilbudt folkeaktier i bryggeriet. Endvidere erhvervede Faxe Bryggeri aktier i Schulstad Brød A/S og A/S Bryggeriet Odin.

Medgangen fortsatte ind i 80'erne, hvor nye produkter - ikke mindst sodavandsprodukter - opnåede salgssucces hos danskerne.

I 80'erne foretog Faxe Bryggeri kraftige investeringer i salg- og marketing såvel som i bryggeriets produktionsapparat, der efterhånden ikke blot producerede øl og vand til det danske marked, men også til en lang række eksportmarkeder verden over. Ikke mindst tyskerne og svenskerne havde fået smag for det gode Faxe-øl. "Den store dansken" og "Der grosse Däne", der er inspireret af Faxe Fad, kendes således i dag af henholdsvis enhver svensker og tysker.

Danskerne kender selvfølgelig også andre Faxe-øl, Faxe Light for eksempel eller Faxe Pilsner. Stor succes har Faxe Bryggeri også fået med Faxe Kondi og de internationalt kendte mærkevarer Pepsi og 7-UP, som bryggeriet har eneforhandlingen af i Danmark.

I 1989 fusionerede Faxe Bryggeri A/S med Jyske Bryggerier A/S. I 1997/98 blev der investeret 85 mio. kr. i en udvidelse af Faxe med bl.a. en ny kælderbygning, hvis tanke kan rumme 600.000 liter og en ny dåsekolonne, der kan tappe 90.000 stk. 33 cl dåser i timen .

I 1999 blev der investeret ca. 115 mio. kr. i et nyt højlager med plads til 18.500 paller. Lageret er integreret med tapperiet via førerløse trucks, hvor pallerne automatisk føres fra tappekolonnerne gennem den 50 meter lange transportkorridor over til det nye højlager, hvor pallerne i 9 meters højde fordeles til 8 fuldautomatiske kraner.

Se alle artikler