HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Skorzonerod

Skrevet d. 8 December 2003
Skorzonerrod udtales skårso'nérrod, med tryk på tredje stavelse og er en kurveplante. På latin hedder den Scorxonera hispanica, som betyder spansk sort rod. På dansk kalder vi den også kopatte, fordi den indeholder så meget mælkesaft, at det ligefrem bobler frem, når man skærer i den, eller aspargesrod, idet den kan tilberedes og serveres som asparges.
Skorzonerroden er i slægt med havrerod. Denne har blågrå porrelignende blade og en hvidgul rod. Den giver ofte skæggede og grenede rødder og kan tilberedes på samme vis som skorzonerroden. Havrerod kaldes også østersrod, fordi den i smag kan minde om Østers.
Skorzonerroden stammer fra Spanien, hvor den vokser vildt. Herhjemme møder vi den første gang omtalt i en urtebog fra 1648, hvor den anbefales syltet med sukker eller brugt indtørret. Som lægemiddel omtaler man den samme år som medicin mod mæslinger, melankoli og angst og man giver den i den forbindelse det blomsterlignende og dramatiske navn, spanske slangemyrter. Skorzonerrodens blade er også blevet anvendt som silkeormefoder, når morbærtræerne ikke gav nok til at føde larverne.
Roden er ikke særligt udbredt herhjemme, hverken som dyrket grønsag eller som tilbehør i maden, til trods for at den er let at avle og egner sig til en lang række retter. Dens smag er en mellemting mellem kokosnød og æble og den indgår fint i supper, postejer og ragouter. Bladene er anvendelige i salater. Specielt kan roden anbefales som mellemmåltid til søde børn, hvor den kan blandes med gulerødder og æbler, som erstatning for slik.
For folk som ønsker koffeinfri kaffe, er ristet skorzonerrod en bedre erstatning for kaffebønnen end cikorien er.
Tilberedning:
Skyl skorzonerroden og skær toppen af. Skrab den sorte rod hvid med en kniv eller brug en stålpude.De friske bladtoppe kan anvendes på samme måde som spinat eller kan bruges som en meget lækker råkostsalat.Roden farves brun, når den udskæres, men dette kan forhindres ved at dryppemed citron eller eddike.
Som mellemmåltid kan man have udskåret skorzonerrod i en kande med vand, lige til at tage af.Anvend og tilbered havrerod på samme måde. Kogetid ca 15 min.

Se alle artikler