|
Kirk på gulvetSkrevet d. 25 August 2002Knivskarpt at spise på gulvet Der er noget flabet ved at spise i små skåle, på store fade fyldt med lange fisk eller bare af dybe tallerkener med sprød fedtet mad. At ligge på siden som de græske herskere på et tæppe midt på gulvet, med hvidvin, søde kirsebær og hunden ved siden af.
Rul et tæppe ud og sæt 10-15 små retter ud her og der på tæppet. Om det er sommer, regn eller vinter er komplet ligegyldigt. Kast hæmningerne og forlad spisebordet for at følge nullermændene nede på gulvet, personligt virker denne form for måltid helt vildt flabet, og ligetil, det er livet når først du ligger der.
Denne form for måltider går vel ind under det vi ville kalde for, mezze, tapas, sammenskuds-gilde, picnic med mere, Kirk rykker på gulvet.
Lidt at gå i krig med...
Sommerflæskesteg med gulerødder og løvstikke Til 4 personer
Kødet 500 g flæskesteg 1 l vand
Sauce 1 løg, hakket 2 fed hvidløg 1 kvist timian olie til stegning 4 dl rødvin kraften fra flæskestegen 1/2 liter kalvefond eller vand 2 dl piskefløde salt og peber
Grønt 250 g gulerødder, skrællede smør vand 1/4 kg spinat, plukket og vasket 2 kviste løvstikke, plukket og skåret fint
Kødet Gnid kødet godt med salt, også godt ned i den skårne svær. Hæld vand i et ildfast fad. Stil stegen i fadet med sværen ned i vandet. Stil fadet i en forvarmet ovn ved 180 grader i godt 20 minutter. Vend den, så sværen kommer opad og bliver stegt sprød. Steg stegen videre i godt 40 minutter. Under stegningen skal man en eller flere gange tage fadet med stegen ud, og hælde lidt af vandet fra fadet over stegen, så sværen bliver sprød. Er vandet ved at blive helt fordampet, så spædet der lidt til. Tag stegen ud og lad den trække 20-30 minutter.
Saucen Kom løg, hvidløg og timian i en lille gryde og rist det i lidt olie godt 5 minutter. Hæld rød vin på og reducer den næsten helt væk. Hæld kraften fra stegefadet på sammen med kalvefond eller vand og lad det koge ind til det halve. Hæld fløden på, og lad saucen koge videre, til den bliver tyk. Si saucen, og krydr godt med salt og peber.
Grønt Hak gulerødderne let og put dem i en gryde med lidt smør og vand. Bring det i kog og krydr godt med salt og peber. Når gulerødderne begynder at blive bløde, vendes spinat i sammen med løvstikke.
Servering Skær stegen i skiver og læg dem på et fad sammen med gulerødder og spinat. Hæld lidt af saucen i fadet, og resten i en skål ved siden af.
Opskriften er fra Nikolaj Kirks nye bog "KYS MADEN"
Bogen udkommer tirsdag d. 27 august. Bogen vil kunne købes signeret på madgal.dk fra tirsdag morgen.
Se alle artikler
|