HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

2004 var de små mejeriers år

Skrevet d. 10 Januar 2005

For 25 år siden havde Danmark 235 selvstændige mejeriselskaber. I 2003 var tallet 36. Det var det også i 2004, som dermed blev det første år i nyere tid, hvor ingen af de eksisterende selskaber lukkede eller fusionerede, når man ser bort fra lukninger af enkelte produktionsanlæg.

"2004 har generelt været tilfredsstillende for øvrige andelsmejerier - især for mejerierne på det danske hjemmemarked," vurderer Niels Bruun, formand for Sædager Andelsmejeri og repræsentant for øvrige andelsmejerier i Mejeriforeningens bestyrelse.

Den vurdering er han ikke ene om. mejeri har haft kontakt til mejeribestyrerne hos Mejeriforeningens 25 medlemmer uden for Arla Foods, som er blevet bedt om en simpel og firkantet vurdering af omsætning og indtjening i 2004. Og selvom flere mejeribestyrere ærgrer sig over, at afregningsprisen til landmændene er faldet en smule, er stemningen ganske god.

God mejeristruktur

Rundspørgen viser, at seks mejeribestyrere fandt året meget tilfredsstillende, og 15 fandt det tilfredsstillende. Kun fire af de adspurgte havde panderynker og vurderede året som ikke tilfredsstillende. Tilsvarende fandt kun seks, at 2004 havde været et dårligere år end 2003.

"Vi konkurrerer selvfølgelig på kvalitet og service, men konkurrencen har været knap så aggressiv som tidligere. Og for-brugernes krav om flere valgmuligheder i butikkernes mejerikøler er en del af forklaringen på, at det er blevet nemmere at få kontrakter med detailkæderne," siger Niels Bruun.

"Dansk mejeribrug har udviklet en god struktur med ét stort lokomotiv sammen med små mejerier, som har hver sine niche-produktioner," vurderer han. Samtidig kan han sagtens få øje på udfordringer i 2005: "Når restitutionerne afvikles, vil flere mejerier søge væk fra de områder, der tidligere fik støtte. Det kan give pres på ost og andre områder, som kun har fået begrænset eksportstøtte, og dermed kan konkurrencen blive hårdere," siger Niels Bruun.

Hård konkurrence på eksport

Bornholms Andelsmejeri var et af de mejerier, som fandt 2004 'ikke tilfredsstillende'.

"Jeg kan ikke være tilfreds, når jeg sænker afregningen til leverandørerne. Men efter omstændighederne - og i sammenligning med andre mejerier - er resultatet nu ikke så ringe," siger mejerichef Per Olesen. En af 'omstændighederne' er den faldende dollar, idet ø-mejeriet eksporterer en stor del af produktionen til USA.

"Jeg håber naturligvis, at dollaren stiger igen. I 2004 har vi dog afbødet den værste effekt ved at få en højere pris på det amerikanske marked, fordi det amerikanske  prisniveau for mejeriprodukter generelt har været højt."

Per Olesen er faktisk mere bekymret over det europæiske marked. "De store europæiske selskaber - herunder ikke mindst Arla - virker desperate og forærer næsten produkterne væk i stedet for at arbejde for højere priser," lyder det fra Bornholm.

Selvom Per Olesen og flere andre mejeribestyrere kan se mange udfordringer i de kommende år, er signalerne overvejende positive. Kun fire af de adspurgte mejerier vurderer, at 2005 bliver et sværere år end 2004.  

Mejeribestyrerne hos Mejeriforeningens 25 medlemmer uden for Arla Foods svaret på spørgsmålet: Hvordan vurderer du indtjening og omsætning i 2004?

Meget tilfreds-stillende Tilfreds-stillende Ikke tilfreds-stillende
6 15 4

Mejeribestyrerne har kommenteret på indtjening og omsætning i 2004 sammenlignet med 2003 - samt forventninger til 2005.

Bedre Uforandret Dårligere
2004:2003 12 7 6
2005:2004 7 14 4

Kilde:Mejeriforeningen

Se alle artikler