HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Ugens vinnyt - uge 3

Skrevet d. 21 Januar 2005
International Tempranillo-konkurrence i København

For første gang skal der afholdes en international Tempranillo-konkurrence og det sker såmænd i København. Den 5.-6. februar på Hotel Sofitel afholdes Tempranillo al Mundo. Vinproducenter fra hele verden er inviteret. Vinen deles ind i rød, rosé og dessertvine og yderligere efter årgang og om vinene er lagret på fad eller ej. Alle vine, der deltager, skal desuden være fremstillet i mere en 1.000 flasker. Producenterne kan modtage 3 udmærkelser; Great Golden Tempranillo (96-100 pts), Golden Tempranillo (95-88 pts) og Silver Tempranillo (87-83 pts).

Den spanske udenrigsminister begår vin-fadæse

De spanske vinproducenter er oprørte over deres udenrigsministers udtalelser. I et interview med den spanske avis El Pais, udtalte den spanske udenrigsminister Miguel Ángel Moratinos, at han foretrækker vin fra Bordeaux og at han ved mere om vinene fra Bordeaux end spanske vine. Måske ikke den mest heldige kommentar fra en mand, der skal repræsentere sit land udadtil? I hvert fald synes de spanske vinproducenter, at det er pinligt. Og de har nu alle inviteret udenrigsministeren på besøg i en hvilken som helst vingård han ønsker, for at han kan lære mere om spansk vin.

To australske vinmastodonter overvejer fusion

De to store australske vinfirmaer Foster's og Southcorp er måske ved at finde sammen. I sidste uge købte Foster's 19% af Southcorp for 2,5 mia. kr. og det har sat rygterne i gang. Aktierne blev købt af Oatley familien, som grundlagde Rosemount Estates, der blev overtaget af Southcorp i 2001. Såfremt Foster's og Southcorp slår sig sammen bliver det verdens 3. største vinfirma kun overgået af de amerikanske Constellation Brands og E.&J. Gallo. Og det får ikke mindre end 38% af hjemmemarkedet Australien.

Og nu har Foster's så givet et endelig købstilbud til de resterende aktionærer på godt 13 mia. kr. eller 4,17 AUS$ pr. aktie. Mange ser fusionen som et nødvendigt skridt i den tiltagende globalisering og samtidig giver det australierne mulighed for at bevare begge firmaer på australske hænder.

Southcorp ejer bl.a. Penfolds, Lindemans, Rosemount og er verdens 8. største vinfirma. Foster's er nummer 11 og dets vindivision har blandt andet følgende vinmærker; Beringer, Chateau St. Jean, Etude, Greg Norman, Meridian, Stags' Leap og Wolf Blass.

Mand køber næsten 125.000 flasker vin for 100$

Ken Jacques har lige købt 125.000 flasker vin for 100$ på en auktion i USA. Og det er vin, der normalt sælges til mellem 9 og 15$ flasken i vinforretningerne. Den spegede sag startede med at James Estate Winery i Australien lavede en aftale med Jacques' virksomhed Evaki Inc. om at distribuere vin i USA. Men blot et par måneder senere stoppede James Estate med at betale Evaki og de lagde sag an mod Evaki for ikke at gøre arbejdet godt nok.

Dernæst sendte James Estate breve til andre af Evaki's kunder om at Evaki var blevet anklaget for at "have løbet med kassen", hvilket altså ikke var sagen. Da sagen kom for retten vandt Evaki og Jacques og tilkendtes 399.000$ i erstatning fra James Estate. James Estate oplyste at de ikke kunne betale, men advokaterne fandt ud af at James Estate havde 10.000 kasser vin i et lager i USA. Så dommeren besluttede at disse vine skulle på auktion for at betale af på James Estates gæld.

Til auktionen dukkede kun Jacques og 3 andre op for at byde. Den ene kom for sent, så var han ude. Den anden repræsenterede James Estate og skulle presse priserne i vejret. Men hans vinlicens var ikke orden og så kunne han heller ikke deltage.

Den sidste ud over Jacques var en kendt mangemillionær fra vinbranchen. Jacques startede med at byde 100$ og da den anden slet ikke bød endte han med at få det hele for de 100$! Og nu håber Jacques at han kan sælge vinen for ca. 250.000 $ - ikke nogen dårlig forretning. Og så skylder James Estate jo stadig 399.000$ på nær de 100 $ forstås...

 



Se alle artikler