HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Noget om porrer

Skrevet d. 7 Februar 2005

af Lisse Trads

Der skal nu også ydes retfærdighed til krydderurterne. Tysk estragon, timian af flere arter og små purløg kappes med salvien om at være flottest, og jeg er glad for, at det ikke er mig, der skal være dommer i den Miss Urte-konkurrence. For jeg ville ikke ane, hvad jeg skulle mene om deres indbyrdes skønhed, og slet ikke i sammenligning med hinanden. Der er den store fordel for krydderurterne, at de ikke ribbes helt, som det er tilfældet med de tre slags grønkål, der også er med i kappestriden. Der er den almindelig krusede danske, så er der en lilla og måske den sjoveste: den toskanske palmekål. Jeg ribber dem sommetider, men ofte er der andre, måske harar, der er kommet først. Pyt nu med det. De skal da leve, og hvem siger, de skal have dårligere måltider end vi andre?

Tilbage til porrerne. Jeg har i år fundet et par nye måder at servere dem på. De er nemlig ikke i kurs som gæstemad hos os, og det sker, at der er nogle, der kommer sådan bare lige forbi rn søndag. For i Foldager er der altid noget sjovt i vente. Og jeg kan garantere for, at det ikke er kaffe med flere slags brød, der tænkes på. Nej, disse mennesker ved, at jeg eksperimenterer med mange ting, og de indlægger sig gerne som prøveklud. Et par af de ting, der rangerer højt på listen, er disse 2 porreretter. Og derfor får I fornøjelsen.

 

Sauterede porrer med pinjekerner og dampede sukkerærter

 

500 g porrer i tynde ringe

25 g smør

pinjekerner – efter lyst

salt og peber

150-250 g sukkerærter

Rist pinjekernerne på tør pande, til de er gyldne. Pas på, det går hurtigt

Steg porreringene i smør, til de er møre

Tilsæt salt og gerne en del peber.

Sukkerærterne dampes, så de stadig har bid og bevarer farven.

Bland det hele – Husk at gemme pinjekerner til toppen

 

Det var den første, og så må det være den anden, der komme nu

 

Balsamicobraiserede porrer 6-8 personer

 

500-750 g porrer i 5 cm skiver

3 spsk. olivenolie

8 spsk. mørk balsamicoeddike

Porrerne sauteres i olien i sauterpande – under låg – til de er bløde

Fjern låget og tilsæt 5 spsk. af balsamicoen. Simrer – under jævnlig omrøring – 20-30 min

Imens tilsættes resten af balsamicoen lidt efter lidt

Porrerne skal være meget møre og gyldne, og væden næsten fordampet.

Tilsæt salt og godt med friskkværnet peber

Passer godt til en skinkeschnitzel, kotelet eller hvad med en hakkebøf?

Jeg garanterer succes!



Se alle artikler