|
Senõr Pastranas passion for vinSkrevet d. 31 Januar 2005af Bente Hoffmann
Den frostklare himmel hænger over København med et strejf af rosa lys, da jeg denne januar eftermiddag er på vej til reception som Madgals udsendte. Luften er skarp, og myldretidstrafikken larmer lystigt, så det er en lise at træde ind i Galleri Veggerby i Ny Østergade. Her mellem Annette Wiers ekspressive malerier holder Laudrup Vin & Gastronomi reception i anledning af Carles Pastranas bog 12+1 THE FRIAR’S DOZEN. Thirteen Vintages of a Priorat Wine (oversat til dansk: 12+1 Klosterbroderens dusin. Tretten årgange af en vin fra Priorat), som firmaet netop nu sender ud på det danske marked.
Pastrana er journalist, men han har dyrket vin i Catalonien i det nordøstlige Spanien siden 1979. I 1987 grundlagde han sammen med sin kone Mariona Jarque vinhuset Costers del Siurana, og de seneste 10 år har han udelukkende helliget sig det. Deres ambition har fra starten været at producere vine i stil med dem, som blev lavet af munkene i klostret Scala Dei i det 12. århundrede. Områdets blanding af jordforhold og klima er usædvanlig, så det lå lige for at genoptage de ældgamle traditioner for vinproduktion. Og det var åbenbart ikke forkert set af parret, for i 1991 kom deres vin Clos de l'Obac på World Wine Guide’s liste over verdens 100 bedste vine. Og i dag er det en eftertragtet vin, som har fået selskab af flere andre vine fra vinhuset.
Carles Pastranas håndtryk er fast og fuldt af selvtillid, og da han taler om sin bog, er det med stolthed: "Det er en bog om vin og mennesker," siger han på engelsk og skænker mig et glas af sin berømmede vin, Clos de l'Obac, årgang 2001. "Det er den vin, det sidste kapitel fortæller om," siger han og griber ud efter et eksemplar af bogen, som ligger til skue i nydelige stakke på et bord i galleriet. Pastrana bladrer gennem bogen, som er spækket med stemningsfulde sort-hvide fotos, mens han hastigt giver en introduktion til sit værk: Forordet er skrevet af en historieprofessor, herefter kommer beskrivelsen af, hvordan det hele startede, og så følger beretningen om hver enkel årgang siden 1989, hvor Pastranas vineventyr for alvor startede.
"Jeg fortæller om mennesker, fordi der altid er mennesker bag vinen," siger han. Der er masser af vinbøger om druerne, jordbunden, metoderne osv., men de glemmer tit de personer, som gør det hele muligt.
12+1 THE FRIAR’S DOZEN er en meget smuk bog, som oser langt væk af æstetik og intensitet. Det indtryk skyldes ikke mindst bogens fotografier. De er skudt på Pastranas vingård og -kælder, og de modtog i oktober 2004 den spanske Lux de Oro National-pris. Layout og typografi matcher de sort-hvide fotos perfekt, med sorte og grå toner som elegant brydes af en varm bordeaux farve, doseret i få, men velvalgte, mængder til at fremhæve tekst. Bogens tekst emmer af kærlighed til vinen – næsten som om de 13 årgange hver og en var børn med hvert sit karaktertræk og med hvert sit krav på pasning og pleje. Der er masser af poesi i Pastranas tekst, som er en blanding af fortælling og konkrete facts om lagring, sukkerindhold, antal producerede flasker i en årgang osv. Selv om man ikke er vin-entusiast med særlig interesse for Priorat-vine, er dette medrivende læsning.
Og vinen? Jo, den smagte af kærlig og nænsom pleje – med et strejf af solbær. Af sol og varme langt fra den kolde danske vinter, som lurede uden for døren.
Læs evt. mere på:
www.las12cosechasdelfraile.com eller www.costersdelsiurana.com
Carles Pastranas: 12+1 THE FRIAR’S DOZEN. Thirteen Vintages of a Priorat Wine. Art&Pixel Edicions, 2004. Bogen er på engelsk og kan købes gennem Laudrup Vin & Gastronomi. Pris: 400 kr.
Se alle artikler
|