HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Lokale livretter

Skrevet d. 31 Marts 2005

Fynboer køber halvdelen af al den rygeost, som Bilka sælger i Danmark. Og fynboerne har også en udtalt svaghed for Brøndum-snaps, som sælger lige så meget i Odense som i alle øvrige 12 Bilka-forretninger tilsammen. Er der kommen i osten, så sælger man mere, jo længere vestpå man kommer i Danmark.
Forskellene er hentet i Dansk Supermarkeds salgsstatistikker. Dagligvarekoncernen har helt styr på forskellene i danskernes indkøbsvaner rundt omkring i kongeriget. Statistikken er nemlig vigtig information, når varerne i ugens tilbudsavis skal fordeles mellem de forskellige butikker.
“Der er mange pudsige forskelle, som afspejler forskellige traditioner og indtægtsniveauer og forskelle i prisbevidsthed,” fortæller Poul Guldborg, informationschef i Dansk Supermarked.

""
Økologisk mælk sælger bedst i hovedstaden, hvor gennemsnitsforbruget pr. husstand var 60,8 liter i 2003. I Vestjylland var tallet 29 liter (GfK).


Svin til jyderne
“Har vi tilbud på oksemørbrad, sælger de meget i Hundige-centret ved København. I Aalborg er storsælgeren svinekam, de vil have medister i Odense, og hamburgerryg er til vestjyderne ovre i Holstebro.”
Statistikken viser også forskelle i, hvor prisbevidste og magelige danskerne er.
“Produkter, som stort set er klar til at servere og derfor lidt dyrere, sælger meget bedre i København og storbyerne. Til gengæld vil jyderne gerne købe billige kartofler, som de selv skal skrælle,” siger Poul Guldborg.
“Det er også karakteristisk, at jo længere væk man kommer fra landbruget, jo mere er man parat til at betale ekstra for økologiske produkter.”
Udsagnet passer med, at økologisk mælk sælger næsten dobbelt så meget i København og de store byer som i landdistrikterne.

Få lokale produkter
Statistikken bekræfter også stærke bånd til lokale produkter.
“Gælder det øl, er det tydeligt, at man foretrækker den lokale bryg. Fynboer drikker Odense Pilsner og Albani, og TOP sælger stort set kun i Århus. Og Randers er stadig højborgen for Thor, selvom produktionen faktisk er flyttet til Ceres i Århus,” siger Poul Guldborg.
Han erkender, at de lokale specialiteter har det sværere i Netto og discountbutikker i det hele taget.
“Man kan ikke købe Ceres TOP i Nettos butikker i Århus – men det kan man i Føtex og Bilka. Netto har færre varenumre og som udgangspunkt ens varesortiment over hele landet,” siger han. Blandt de få undtagelser er rygeost på Fyn og mejeriprodukter fra Bornholms Andelsmejeri på Bornholm.

Mejeriforeningen.dk



Se alle artikler