HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Kalkun i tun

Skrevet d. 29 April 2005

 af Lisse Trads

 

Hvilken ret er den bedste? Jeg kan ikke bestemme mig, men jeg ved, de er rigtig gode begge to. Og de skal spises kolde, så  I ser vel hurtigt fordelen, når der skal komme gæster og man er alene om det. Hyggeligt skal det være både for gæster og for dem, der har inviteret gæsterne. Jeg elsker at gå i gang med at lave mad til sådan en middag, have god tid og nyde at lave maden. Sofaen skal gerne have mit besøg en halv times tid, og så er der energi til at dække bord og lave det sidste. Og som regel kommer gæsterne med noget til ”huset”. Sidste hold gæster afleverede  en sammenplantning, en speciel eddike med citrusfrugter og en bog om Provences landskaber, vin og mad. Alle 3 dele nydes, ganske vist på hver sin måde, men nydt bliver de.

 

Haandbog for Nutidshjem fra 1946 har også forslag til de hyggelige komsammener. Dengang var det andre retter, der var ”in” som f. eks. pølsegilde, torskegilde eller gule ærter. Der står videre: Denne enkle og yderst tiltalende Form for Selskabelighed er i Virkeligheden et Led i hele den sociale Udvikling. De unge Husmødre af i dag er dygtige nok. Det er de nødt til at være, for som hele Problemet med huslig Hjælp har udviklet sig, har de kun sig selv at stole paa.  Og de allerfleste af dem har visse Specialiteter, som de laver bedre end nogen anden i deres Omgangskreds. Og selvfølgelig laver de dem, naar de beder deres Venner komme og spise hos sig, hvis Vennerne ikke ligefrem højlydt forlanger – jeg mener, beder om at faa dem.

Det kan være Torskegilde, men kun naar der er r i Maaneden. Midt på Bordet staar den dampende Torsk i hel Person med en Citron i Munden. Hvis man ikke har en Fiskekedel, kan man laane den hos sin Fiskehandler. Rundt om Torsken paa det store Fad ligger Rogn og Krølle og Lever, som vel at mærke er kogt for sig selv i en lille Gryde, Leveren altsaa, saa ikke hele Torsken smager af den. Værtinden faar de glohede Tallerkener i en Stabel foran sig ved Fadet og retter an, mens Gæsterne siger til: ”Mere Krølle til mig! – Jeg elsker Lever! – Mer Rogn til mig!” etc. Hvis man har nogen til at byde rundt, bydes Kartoflerne, det smeltede Smør og Sennepssaucen rundt, ellers gaar det af sig selv. Rundt paa Bordet staar smaa Assietter nmed revet Peberrod, hakket Æg og Rødbeder eller en syrlig Raakostsalat, som smager dejligt til Torsk. Øllerne staar paa et Sidebord, som Værten kan naa fra sin Plads, sammen med den iskolde Snaps. Efter Torsken, som der spises længe af, giver man bare en god Ost med Brød og Smør og for Eksempel en let Æblekage.

Jeg kan garantere jer for, at det ikke bliver den slags torsk, der serveres i mit hus, men kalkun i tun skulle I nu tage og gøre forsøg med som gæstemad

 

Kalkun med tun (6 personer)

 

600 g kalkunbryst i et stykke

1 porre i skiver

2 gulerødder i tynde skiver

2 stilke bladselleri i små stykker

1 smuldret laurbærblad

½ tsk. salt

2 dl hvidvin

 

lidt olie til stegning

kapers eller kapersbær

 

Sauce:

1½ dl stegesky

1 ds. tun

1 spsk.citronsaft

1 dl fromage frais

 

 

Læg kødet i en skål, tilsæt de øvrige ting og mariner mindst 1 time, gerne 3-4 timer. Tag kødet op, tør det og brun det i lidt olie. Tilsæt marinaden og steg 30-40 min. Afkøles i skyen.

Saucen laves ved at blende sky med afdryppet tun og citronsaft. Røres i fromage frais.

Ved servering skæres kødet i meget tynde skiver. Saucen hældes over, og der pyntes med kapers eller kapersbær.

 



Se alle artikler