HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Italienere og mad

Skrevet d. 16 August 2004

af Lisbeth Davidsen

Man sætter sig til et spisebord i en italiensk familie, og snakken bryder løs som et nytårsfyrværkeri. Ikke bare om dagens begivenheder. Man taler gerne længe og meget om maden. Hvordan den er lavet, hvilke varer der er brugt, hvor de er købt, og sågar hvad man skal spise i morgen.

En solid frokost

Frokosten er særlig vigtig for mange italienere. Først i de senere år er den hurtige sandwich, der på italiensk hedder panino, begyndt at vinde frem. Ellers er det almindeligt, at man sætter sig til et veldækket bord og spiser flere retter mad.

De, der spiser hjemme eller på restaurant, begynder typisk med en tallerken fuld af rygende varm pasta, ofte med en enkel tomatsugo, på dansk sovs, og et drys parmesan over.

Bagefter spiser man typisk kød eller fisk med tilbehør, som kan være brød, grønsager eller salat.

Meget enkel morgenmad

I dag spiser de færreste italienere to tunge måltider om dagen. Hvis de har spist to retter til frokost, nøjes de dog med lidt mindre om aftenen eller omvendt.

Morgenmaden er til gengæld lige til at grine af i danske øjne. Tit består den blot af en espresso-kaffe med en masse varm mælk i eller – hvis det foregår på bar med de rigtige maskiner – en cappuccino.

Nogen spiser en sød croissant til kaffen eller dypper nogle tørre kiks i den, men mange nøjes med kaffen. Sådan klarer man sig helt til frokost. Det skyldes nok, at italienerne spiser aftensmad så sent – mellem kl. 20 og 22, at de er mætte til langt op ad dagen.

Antipastaen

På restauranter starter man typisk med en antipasto, en forret, der kan bestå af skinke, pølse, oliven, svampe og artiskokker eller marinerede augerginer i tynde strimler.

Om sommeren er skinke med melon en meget populær forret, men den er ikke lige så obligatorisk som pasta eller risotto. Pasta er sammmen med pizza Italiens nationalret, og de fleste spiser pasta hver dag. Det er lidt ligesom vores smørrebrød.

Man kan vælge mellem et utal af pastatyper: tykke, tynde, brede, smalle, runde, flade, lange, korte. Og kun fantasien sætter grænser for, hvad man putter ovenpå: kødsovs, tomatsovs, grønsager, fisk eller bare olivenolie og parmesan.

Pizzaen kommer fra Napoli

Pizzaen stammer oprindeligt fra den syditalienske by Napoli, men er i dag alle mands eje. De færreste laver pizza hjemme, det er simpelthen for besværligt, når man altid kan finde en god og billig pizza lige om hjørnet.

Pasta er sammen med pizza Italiens nationalret.

Blandt de italienske desserter er især tiramisú blevet et internationalt hit. Navnet betyder »træk mig op«, og desserten er en cremet kage, der er lavet af blød ostecreme blandet med æggesnaps og hældt over nogle lange kiks, der er dyppet i espressokaffe.

Store regionale forskelle

Det italienske køkken varierer meget fra område til område. Italien er jo et forholdsvis ungt land, der indtil for godt 100 år siden var delt op i småstater. Derfor er de regionale forskelle stadig tydelige.

I Rom spiser man eksempelvis enkle og ret krydrede retter. I gamle dage var landskabet omkring Rom fyldt med får, og det ser man på spisevanerne den dag i dag. En af romernes yndlingsretter er helstegt spædlam, og romerne bruger også meget indmad.

På Sicilien i den sydlige del af landet spiser man til gengæld masser af fisk, der fanges i havet omkring øen. Sicilianerne bruger også masser af kapers og oliven, som giver retterne en karakteristisk og kraftig smag.

Det misbilligende blik

Efter maden drikker de fleste italienere en lille stærk kop kaffe, den efterhånden verdensberømte espresso-kaffe.

Cappuccino drikker man kun om morgenen, for italienerne mener, at man hæmmer fordøjelsen ved at hælde mælk i sig efter et omfattende måltid. Turister får gerne et misbilligende blik, når de bestiller cappuccino efter maden!

Til gengæld vil ingen se skævt til, at børn og unge drikker et glas vin til maden. Italienerne begynder allerede som børn at drikke vin til maden, måske fortyndet med lidt vand. De fleste holder sig til gengæld til små mængder, og på den måde bliver vin en helt naturlig ingrediens i et måltid. Ikke så underligt i betragtning af, at Italien er et af de mest vinproducerende lande i verden.



Se alle artikler