| ||||||||||||||||||||||
Log ind eller Bliv medlem | ||||||||||||||||||||||
Italienere og madSkrevet d. 16 August 2004af Lisbeth Davidsen Man sætter sig til et spisebord i en italiensk familie, og snakken bryder løs som et nytårsfyrværkeri. Ikke bare om dagens begivenheder. Man taler gerne længe og meget om maden. Hvordan den er lavet, hvilke varer der er brugt, hvor de er købt, og sågar hvad man skal spise i morgen.
De, der spiser hjemme eller på restaurant, begynder typisk med en tallerken fuld af rygende varm pasta, ofte med en enkel tomatsugo, på dansk sovs, og et drys parmesan over.
Bagefter spiser man typisk kød eller fisk med tilbehør, som kan være brød, grønsager eller salat.
Morgenmaden er til gengæld lige til at grine af i danske øjne. Tit består den blot af en espresso-kaffe med en masse varm mælk i eller – hvis det foregår på bar med de rigtige maskiner – en cappuccino.
Nogen spiser en sød croissant til kaffen eller dypper nogle tørre kiks i den, men mange nøjes med kaffen. Sådan klarer man sig helt til frokost. Det skyldes nok, at italienerne spiser aftensmad så sent – mellem kl. 20 og 22, at de er mætte til langt op ad dagen.
Om sommeren er skinke med melon en meget populær forret, men den er ikke lige så obligatorisk som pasta eller risotto. Pasta er sammmen med pizza Italiens nationalret, og de fleste spiser pasta hver dag. Det er lidt ligesom vores smørrebrød.
Man kan vælge mellem et utal af pastatyper: tykke, tynde, brede, smalle, runde, flade, lange, korte. Og kun fantasien sætter grænser for, hvad man putter ovenpå: kødsovs, tomatsovs, grønsager, fisk eller bare olivenolie og parmesan.
Blandt de italienske desserter er især tiramisú blevet et internationalt hit. Navnet betyder »træk mig op«, og desserten er en cremet kage, der er lavet af blød ostecreme blandet med æggesnaps og hældt over nogle lange kiks, der er dyppet i espressokaffe.
I Rom spiser man eksempelvis enkle og ret krydrede retter. I gamle dage var landskabet omkring Rom fyldt med får, og det ser man på spisevanerne den dag i dag. En af romernes yndlingsretter er helstegt spædlam, og romerne bruger også meget indmad.
På Sicilien i den sydlige del af landet spiser man til gengæld masser af fisk, der fanges i havet omkring øen. Sicilianerne bruger også masser af kapers og oliven, som giver retterne en karakteristisk og kraftig smag.
Cappuccino drikker man kun om morgenen, for italienerne mener, at man hæmmer fordøjelsen ved at hælde mælk i sig efter et omfattende måltid. Turister får gerne et misbilligende blik, når de bestiller cappuccino efter maden!
Til gengæld vil ingen se skævt til, at børn og unge drikker et glas vin til maden. Italienerne begynder allerede som børn at drikke vin til maden, måske fortyndet med lidt vand. De fleste holder sig til gengæld til små mængder, og på den måde bliver vin en helt naturlig ingrediens i et måltid. Ikke så underligt i betragtning af, at Italien er et af de mest vinproducerende lande i verden. Se alle artikler |