HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Ugens gode vine - uge 34

Skrevet d. 22 August 2004

Her har man lov til at eksperimentere og gå uden om kravene i DOC og DOCG til bl.a. druetyper og lagring. Det betyder så, at man både kan finde billige IGT-vine og nogle af Italiens bedste vine i denne klassifikation. Forvirrende men italiensk!

De bedste IGT-vine fra Toscana betegner man i øvrigt ofte SuperTos canere og det er især disse vine, der er repræsenteret i dagens test. Med en gennemsnitspris på lige over 200 kr. for de 16 vine er vi således i den dyre ende. Men der er dog også flere vine til under 100 kr. - og rigtigt gode køb endda. De fleste af vinene er fremstillet på Sangiovese druen, der er hoveddruen i Toscana, men flere af vinene har både Cabernet og Merlot i sig. Nogle få er faktisk fremstillet helt uden Sangio -vese. Det er det, der gør IGT-vinene spændende, for så kan vinmager-en forsøge at fremstille den bedste vin uden at skulle tage hensyn til snærende DOC-regler. Kritikere vil så hævde, at vinene mister lidt af deres typicitet for området, men det synes dog ikke at være tilfældet i nærværende test.

Som altid når jeg tester de dyre vine, må jeg komme med en bemærk-ning om ikke at tage antallet af stjerner så tungt. Pris/kvalitetsforhold-et er selvfølgelig også vigtigt for de dyre vine, men det mister lidt sin betydning, når man tester vine over 150-200 kr. Her bør du mere lægge mærke til scoren - altså hvor god vinen rent faktisk er.

Og så til nogle af resultaterne fra testen. Generelt er der over hele linien tale om rigtigt gode vine. 11 af vinene scorer 90 pts. og derover, så der er tale om vine af meget høj klasse. Der er dog en vin, der er helt i klasse for sig selv. Det er Argiano Solengo 2001. Det er en vin produceret på de internationale druer Cabernet, Merlot og Syrah. Det er en intens og fyldig vin med megen lækker, lækker frugt. Her er både saft og kraft men også en skøn silkeblødhed. Vinen bliver bare ved og ved og har en enorm lang eftersmag. Det er simpelthen en klassevin! Den scorer 94/100 pts. og prisen er kr. 399,95 v/12 fl. hos Philipson Wine.

Den næstbedste vin er nok testens overraskelse. Det er La Pieve Rosso del Pievano 2000. Den er fremstillet af 50% Sangiovese og 50% Cabernet Sauvignon. Det er en fyldig vin med stor, stor, moden frugt, lækre fløjlsbløde tanniner og en dejlig tung vedvarende smag. En kraftfuld "powervin", der allerede kan drikkes nu, men absolut har tiden for sig. Den scorer 92/100 pts. og prisen er kr. 169,00 hos Viniropa.

Toscana-testens absolut bedste køb er Petrolo Torrione 2001. Da jeg efter blindsmagningen fjernede sølvpapiret fra flaskerne blev jeg noget overrasket over at se, at jeg havde givet en vin til lige under 100 kr. 91/100 pts. Den blev selvfølgelig lige "efterkontrolleret" og smagt op mod nogle af de andre gode og dyrere vine, men resultatet forblev det samme. Vinen er fyldig med lækker, moden frugt, gode tunge tanniner, men alligevel allerede med en vis rundhed. Vinen smager utroligt godt og er harmonisk skruet sammen. Den kan drikkes i dag, men vil have godt af et par år i kælderen. Prisen er "kun" kr. 99,95 v/12 fl. og det er altså ikke meget for en vin i den klasse! Den fås hos Philipson Wine.

Kommende tema-smagninger:
10.september: Pinot Noir "around the world" - fra Bourgogne, Tyskland, NZ etc.
1. oktober: Ribera del Duero

Navn Region Årgang Score Pris
Rosso di Toscana - Caparzo Italien Toscana 2002 87 98,00
Torrione - Petrolo Italien Toscana 2002 88 79,95 v/12
Terre di Galatrona - Petrolo Italien Toscana 2000 87 79,95 v/12
Rosso del Pievano - La Pieve Italien Toscana 2000 92 169,00



Se alle artikler