HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Coq au vin

Skrevet d. 16 Februar 2004

Af Lisse Trads

 

Kan du skaffe en bornholmerhane, er og bliver den det bedste valg. Men som en ven engang sagde. ”Jeg skal ikke tale med den, så hvad betyder det, om den er fra Bornholm eller Frankrig”. Han har ret. En rigtig god friskslagtet kylling kan også få retten op at ringe. Engang blev jeg præsenteret for Alsaceversionen af retten, der hedder ”Coq au vin blanc”. Eneste forskel er, at den er lavet med hvidvin fra Alsace, og det er vigtigt, at det er en god vin derfra, da deres vine er kraftige og karakterfulde. Man kan også lave en sommerudgave. Så bruger man også hvidvin og udelader skalotteløgene. I stedet tilsættes sammen med champignonerne grønne asparges i 4-5 cm lange stykker, et par bundter snittede forårsløg og friskbælgede eller frosne ærter. Jeg kunne også forestille mig, at nye gulerødder i stave ville give en god smag og i hvert fald en flot farvevirkning. For husk: Vi spiser også med øjnene. Men jeg holder nu mest af den originale udgave, som jeg har fået nogle gange i Frankrig og flere gange i Danmark. Det er måske noget af en ”herreret”, men jeg er ingen herre, og jeg elsker den simpelthen. Den kan laves i god tid, og du har større glæde af duften. For den dufter bare himmelsk. Jeg har set en kogebog, der hedder ”Himmelsk mad til jordiske priser”, og den kunne nemt have fået plads i denne kogebog, og det på den bedste plads.

Bagefter kan der være dessert, og da jeg godt kan lide at tænke i lidt anderledes baner, er jeg atter en gang kommet i tanker om de smukke gulerødder. De allerførste spæde er dejlige, men her er det de gode, tykke vintergulerødder, du skel have kniven sat i. Desserten er ikke så svær at lave, og anstrengelserne står mål med  resultatet. Ikke noget med, at gulerødder kun er for vegetarer, folk på kur eller børn, der SKAL spise noget sundt. Her folder de sig ud som lidt af et forvandlingsnummer for øjnene af dig. Glæd dig til at lave desserten. Det er en stor opskrift, men hvad med at invitere nogle, du længe har tænkt på at ville se? De kan sikkert også godt lide kyllingeretten. Skulle du savne en forret, så lav noget med rejer, salat og asparges. Det fylder ikke så meget, og det kan alle lide, med mindre dine gæster er skaldyrsallergikere. Så må du spore dig ind på en anden tankegang.

I skrivende stund skinner solen, min udsigt fra mit arbejdsværelse på første etage i huset er umådelig flot. Jeg kan se langt væk, og i horisonten skimtes Nørlund Skov. Men lige der, hvor billedet stopper, kan jeg se konturer, der fortæller mig, at der går 2 af mine gode venner i deres hus og hygger sig. Det kan være det er dem, der skal være mine gæster i dag. Der er nok nogle, du kan glæde på samme måde med en middag midt i marts!

 

Coq au vin (4 personer)

 

1 frisk kylling (mindst 1,4kg)

100 g bacon i tern

salt og peber

ca. 250 g skalotteløg i kvarter eller 3 porrer i ringe

3-5 fed hakket hvidløg

lidt frisk persille, timian , evt. laurbærblad

3 dl rødvin

 

200-250 g champignoner

 

1-2 spsk. hakket persille

godt brød

ris

 

Parter kyllingen i 6-8 dele. Steg bacon og læg det på fedtsugende papir. Brun kødet, der er gnedet med salt og peber i baconfedtet. Tag det op og lad løgene/porrerne brune. Tilsæt kød, bacon og hvidløg sammen med persille, timian og laurbærblade og rødvin. Kog ved svag varme 30-40 min. Tilsæt evt. vand undervejs. Fjern persille, timian og laurbærblade. Skær de rensede champignoner i kvarter og tilsæt dem og kog 5 min. mere.

Smag til, drys med persille og server med løse ris og evt. en grøn salat

 

(En kasse god vin er undervejs til Lisse Trads for Madgal´s første læserartikel - redaktionen)



Se alle artikler