| ||||||||||||||||||||||
Log ind eller Bliv medlem | ||||||||||||||||||||||
Ingen mousaka i verdens navleSkrevet d. 25 Oktober 2004af Bente Hoffmann Jeg har et svagt punkt for Grækenland og den græske mad. Men da min datter og jeg i efterårsferien satte kursen mod Athen, var det efterhånden mange år siden, jeg sidst havde været der. Gensynsglæden var dog stor, ikke mindst da vi kunne bytte det danske efterårsvejr ud med solskin og 25°! En græsk myte siger, at Zeus slap to ørne løs i hver sin ende af verden, og der, hvor ørnene krydsede hinanden, var verdens midtpunkt at finde. Det blev Delfi, som fik æren, og grækerne placerede endda en smukt dekoreret sten, Omfalos, i Apollon-templet for at markere verdens navle. Se, det er jo en helt god historie, og der var vi så, min store unge og jeg, lige midt på ’gerningsstedet’ i ruinområdet i Delfi. Omfalos (eller i hvert fald en kopi af den) havde vi netop set i museet, og nu stod vi med det skønneste bjergvue som bagtæppe og betragtede de tilbageblevne rester af antikkens Apollon-tempel. Historiens vingesus flaksede diskret forbi, og et øjeblik var det muligt at fortrænge horderne af turister, som søgte den samme oplevelse som vi.
2 mellemstore auberginer Bechamelsauce:
Flæk imens auberginerne på langs. Udhul halvdelene med en ske og gem ca. 1/3 af indmaden (resten skal ikke anvendes i denne ret). Stænk evt. auberginerne med lidt citron, så de ikke bliver mørke. Læg de udhulede auberginer i et ildfast fad. Skær indmaden i små tern og bland dem i de kogte ris sammen med peber, parmesanosten og de resterende 3 tomater, som er hakket fint. Fordel ¾ af risblandingen i auberginerne. Skær ørredstykkerne i 1-2 cm brede strimler, og fordel dem oven på risene, fordel derefter resten af risblandingen oven på fisken. Til bechamelsaucen smeltes margarinen i en gryde, melet piskes i og mælken tilsættes langsomt under omrøring. Lad saucen koge op. Tag den fra varmen og rør æggeblommen og den revne ost i. Smag til med salt og peber. Træk bechamelsaucen over auberginerne og slut af med at drysse osten oven på. Mousakaportionerne bages midt i ovnen ved 185 grader i ca. 30-35 minutter, eller til osten er mørkgylden og auberginerne er møre. Server med græsk salat (af tomat, agurk, rødløg, fetaost, kalamataoliven og olivenolie) og brød. Se alle artikler |