HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Ingen mousaka i verdens navle

Skrevet d. 25 Oktober 2004

af Bente Hoffmann

Jeg har et svagt punkt for Grækenland og den græske mad. Men da min datter og jeg i efterårsferien satte kursen mod Athen, var det efterhånden mange år siden, jeg sidst havde været der. Gensynsglæden var dog stor, ikke mindst da vi kunne bytte det danske efterårsvejr ud med solskin og 25°!

En græsk myte siger, at Zeus slap to ørne løs i hver sin ende af verden, og der, hvor ørnene krydsede hinanden, var verdens midtpunkt at finde. Det blev Delfi, som fik æren, og grækerne placerede endda en smukt dekoreret sten, Omfalos, i Apollon-templet for at markere verdens navle. Se, det er jo en helt god historie, og der var vi så, min store unge og jeg, lige midt på ’gerningsstedet’ i ruinområdet i Delfi. Omfalos (eller i hvert fald en kopi af den) havde vi netop set i museet, og nu stod vi med det skønneste bjergvue som bagtæppe og betragtede de tilbageblevne rester af antikkens Apollon-tempel. Historiens vingesus flaksede diskret forbi, og et øjeblik var det muligt at fortrænge horderne af turister, som søgte den samme oplevelse som vi.
      Men mennesket lever ikke af oplevelser alene. Da vi i timer havde studeret det fordums hellige område i Delfi, meldte sulten sig for fuld styrke. Vi fandt en hyggelig taverna i en stejl og stille sidegade – og nu ville mit barn have mousaka til frokost. Men ak! Mousakaen var udsolgt, og hun måtte finde på noget andet. Men lige netop dér ved den rødternede dug i Delfi kom jeg i tanker om, hvor ufatteligt længe siden det var, at jeg havde lavet mousaka. På min portionsanrettede måde. Så da vi vendte tilbage til Danmarks regn og kulde, gik jeg i køkkenet og skabte en ny og kødfri udgave (så min vegetarkæreste også kunne spise med) af min gamle mousakaopskrift. Og jeg er egentlig helt godt tilfreds med den, så derfor vil jeg gerne dele den med Madgals læsere. Så behøver jeg ikke at være den eneste, der sidder og drømmer sig væk til sol, retsina og bouzuki-musik ...


Portionsmousaka med fisk (4 pers.)

2 mellemstore auberginer
1 porre
3 fed hvidløg
olivenolie
4 tomater
1 ½ dl ris
2 ½ dl vand
2 portionsstykker ørred uden skind (á 100 g)
2 spsk revet parmesanost
salt og peber
cayennepeber
50 g revet emmentaler

Bechamelsauce:
2 spsk margarine
2 ½ spsk hvedemel
3 dl skummetmælk
1 æggeblomme
salt
peber
1 spsk revet emmentaler


Rens porren og snit den fint. Rens hvidløgene, del dem på langs og skær dem i tynde skiver. Varm lidt olivenolie i en gryde, svits porre og hvidløg let. Tilsæt risene og lad dem svitse med kort. Hæld vandet ved. Hak en tomat meget fint og tilsæt den samt lidt salt. Lad det hele koge i ca. 12 minutter, til risene er møre.

Flæk imens auberginerne på langs. Udhul halvdelene med en ske og gem ca. 1/3 af indmaden (resten skal ikke anvendes i denne ret). Stænk evt. auberginerne med lidt citron, så de ikke bliver mørke. Læg de udhulede auberginer i et ildfast fad. Skær indmaden i små tern og bland dem i de kogte ris sammen med peber, parmesanosten og de resterende 3 tomater, som er hakket fint. Fordel ¾ af risblandingen i auberginerne. Skær ørredstykkerne i 1-2 cm brede strimler, og fordel dem oven på risene, fordel derefter resten af risblandingen oven på fisken.

Til bechamelsaucen smeltes margarinen i en gryde, melet piskes i og mælken tilsættes langsomt under omrøring. Lad saucen koge op. Tag den fra varmen og rør æggeblommen og den revne ost i. Smag til med salt og peber. Træk bechamelsaucen over auberginerne og slut af med at drysse osten oven på. Mousakaportionerne bages midt i ovnen ved 185 grader i ca. 30-35 minutter, eller til osten er mørkgylden og auberginerne er møre.

Server med græsk salat (af tomat, agurk, rødløg, fetaost, kalamataoliven og olivenolie) og brød.



Se alle artikler