HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Ugens gode vine - uge 43

Skrevet d. 25 Oktober 2004

Et så stort antal flasker er for uoverskueligt til en enkelt uges VinTest. Så både denne og næste uge kommer til at stå i Sydamerikas tegn. I denne uge med hvidvine og rødvine op til 60 kr. Og i næste uge er det så rødvine til over 60 kr.

Egentlig er det måske ikke så underligt, at så mange flasker har fundet vej til denne smagning. Både Argentinas og (især) Chiles markedsandel på det danske marked er gået voldsomt frem de senere år, så den sammenlagt udgør 17,5% af det danske forbrug, hvilket er den næststørste markedsandel efter Frankrig. Og det er da også især Frankrig, der lider under den store succes, sydamerikanske vine har.

Den store fremgang for sydamerikansk vin skyldes nok især, at vinenes stil falder i forbrugernes smag og at de samtidig kan fås til rimelige priser. Som en vinhandler, der har vine med i dagens test, udtalte: "Jeg anser Sydamerika for at være det sted, hvor man i dag får mest kvalitet for pengene". VinTesten vil forsøge at afklare om det rent faktisk også er tilfældet!

I denne uge kan du se testresultaterne af 16 hvidvine og 19 rødvine. Lad os starte med hvidvinene først.

Chardonnay er den hvide hoveddrue i både Argentina og Chile, men man er også begyndt at eksperimentere med andre typer. Ligesom man tilsyneladende også er gået væk fra de meget fede, trælagrede typer - det virker som om, man er blevet bedre til at bevare frugten og sprødheden i mange af vinene, så man undgår tidligere tiders "fad-bomber". Der er dog stadig undtagelser! Det interessante er dog, at Sydamerika har utroligt meget at byde på, når det drejer sig om hvidvine, hvor "value-for-money" er i højsædet.

Af de 16 testede vine har fem vine opnået 5 stjerner og det i forskellige prissegmenter som 40 kr., 60 kr., 70 kr., 80 kr. og 100 kr. Og det er ikke kun Chardonnay. De to billige til 40 og 60 kr. (med 5 stjerner) er fremstillet på Pinot Gris og Sauvignon Blanc. Næsten så godt som alle hvidvinene i testen er rigtigt gode køb. 12 vine ud af 16 har enten fået 4 eller 5 stjerner.

Men en enkelt vin skal fremhæves - simpelthen fordi den er testens klart bedste vin. Og i øvrigt også dyreste. Det er Catena Alta Chardonnay Adrianna Vineyard 2002 fra Argentina. Det er en fyldig vin med en stor kompleks smag. Den er fyldt med frugt, blødhed og mineralitet. Den er intens og fyldt med finesse, der minder meget om det bedste fra Bourgogne. Et flot eksempel på at stilen mere er lagt på finesse og detaljer fremfor bombastisk fedme. Den scorer 92/100 pts. og prisen er kr. 249,95 v/12 fl. hos Philipson Wine.

I gruppen af rødvine under 60 kr. er der knap så mange vine, der giver optimal kvalitet for pengene. Kun tre vine ud af tyve får 5 stjerner. Til gengæld er der hele ti vine, der får 4 stjerner. Det overrasker en smule, da det jo især er i det lave prissegment, at de sydamerikanske vine står flot i statistikken. De tre vine med 5 stjerner scorer alle 86/100 pts. og er således alle tre meget gode vine. En enkelt af dem er dog 10 kr. billigere end de to andre og den giver således noget mere for pengene. De tre vine, som alle er fra Argentina, er:

Rutini Trumpeter Malbec-Syrah 2002, kr. 49,95 v/12 fl. - Philipson Wine
Casa Miriam Cabernet Sauvignon Reserva 2002, kr. 59,95 v/6fl. - Gravesen Vine
Fundacion Malbec 2003, kr. 59,95 v/12 fl. - Wine Group

I næste uge gennemgås de resterende ca. 40 rødvine i to prislejer; fra 60 til 100 kr. og over 100 kr. På gensyn!

(se alle vinene her):



Se alle artikler