HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Alt om opbevaring af ost

Skrevet d. 16 Februar 2004
Ingen plastfilm
Oste bør ikke opbevares i tætsluttende plastposer, film eller stanniol, hvor ostene ikke kan ånde. Når disse opbevaringsformer har vundet udbredelse, skyldes det alene praktiske hensyn.

I køleskabet
Den mest ideelle opbevaring af ost er i en kold kælder med en høj luftfugtighed og et stykke fugtigt klæde over osten. Dette er imidlertid sjældent muligt. I praksis skal ost derfor opbevares i køleskabet i voksbehandlet papir, gerne kombineret med plastboks. Bemærk i øvrigt, at skimmeloste bør opbevares adskilt fra andre oste, da skimmelsvampene let overføres til andre ostetyper.

Temperatur
Oste bør opbevares ved en temperatur på 5-7 grader. Ved lavere temperaturer hæmmes ostens udvikling, og opbevares oste i længere tid ved højere temperaturer, risikerer man, at ostene mugner. Ostene bør ikke placeres i køleskabslågen, hvor de vil blive udsat for mange uhensigtsmæssige temperatursvingninger.

Frysning af ost
Det kan som hovedregel ikke anbefales at fryse ost. De fleste oste kan imidlertid godt fryses, men ostenes udvikling går i stå, og frysningen vil medføre en ofte betydelig kvalitetsforringelse. Endvidere risikerer man, at ostene kan smuldre efter optøning. Hvis man vælger at fryse ost, bør det ske i små stykker, og optøning skal ske langsomt, helst i køleskab.

Hygiejne
Ost skal som andre fødevarer behandles hygiejnisk forsvarligt. Dvs. at der skal benyttes rene køkkenværktøjer, at ost skal holdes adskilt fra andre fødevarer, samt at ost ikke bør stå ubeskyttet fremme i længere tid ad gangen.

Spisetemperatur
Man siger, at ost skal tages ud af køleskabet mindst en 1/2 time før, den skal spises, for at få sin optimale smag. Derved risikerer man imidlertid at udsætte osten for mange uhensigtsmæssige temperatursvingninger. Hvis der er tale om oste, der skal spises over længere tid, så anbefaler ostehandlerne, at man kun skærer de stykker af, som man forventer at spise. Sådanne mindre stykker vil også nå den spiserigtige temperatur hurtigere.

Smagsforskelle
Når nogen oplever, at osten ikke smager som den smagsprøve, de fik hos ostehandleren af samme ost, så skyldes det typisk, at osten enten bliver spist ved en anden temperatur, eller at den har været opbevaret på en måde, der har ændret ostens kvalitet.


Se alle artikler