HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

”………Og der står marts på min kalender - Jeg vil male dagen gul”

Skrevet d. 1 Marts 2004

Af Lisse Trads

Og det er jo nu i marts, vi begynder at se efter løgplanterne. De er langt fremme, ja, det er måske lige, før  vintergækkerne og erantiserne er afblomstret. Men hvor har vi da også haft glæde af dem. Frem vælder de den ene dag, jeg skynder mig at se på dem, næsten 1 ad gangen, for næste dag kan det være sneen har dækket dem igen. Men er det ikke forunderligt at tænke på, at lige neden under sneen er der de spædeste og sødeste vidundere at finde. Lige ud mod vejen ved vores lille sted er der nogle træer, der aldrig har heddet andet end ”skoven”. Der er nu ikke ligefrem træer som i en skov, men der er nogle træer, der giver skygge, og med skygge følger lysninger, og i disse solfyldte pletter har der været vintergækker og erantis i massevis, og nu er der gjort klar til påskeliljer.., der  er af den gammelkendte slags, der er fyldte. De bliver ikke så store, men flotte er de. Og så ved jeg, at anemonerne er ved at forberede sig på at komme frem, så der i hvert fald kan blive dømt forår. Men det kan ske, at foråret lader vente på sig, så derfor har jeg madmæssigt ikke rigtig taget fat på de helt lette ting endnu. Vi spiser suppe, torsk, kylling og svinekam, en dessert og så porreretter. Det varer nok ikke lang tid, inden porrerne ikke er så gode mere. Lige nu er de da dejlige, disse forvoksede løg, der bare står strunke og grønne ude i haven. Sammen med lidt rosenkål og grønkål hygger de sig og får mig til at tænke: ”Be mindful”, der oversat til dansk bliver noget i retning af: ”Vær eftertænksom”.  Denne sætning står over slægten Campbells slot i Skotland. Sådan tror jeg, porrerne ville sige, hvis de kunne tale. Ja, jeg kan faktisk høre dem sige det til mig.

Jeg har endnu en gang været i min gamle kogebog fra 1904, og der er der en vældig opskrift på stegt torsk. Den får I, og det kan skam være, den tiltaler jer. Altså  stegt torsk fra 1904:

’Til at stege benyttes små Torsk eller Halestykker af større; naar Fisken er renset og Hoved, Hale og Finner er skaaret af, skæres den i passende Stykker, vaskes godt og strøes med lidt salt, hvori den staar 2 Timer; skylles derefter og lægges paa et skraatstillet Bræt, at vandet kan løbe af. Fisken vendes i Mel blandet med stødt Tvebak, steges i en hed Stegepande med Margarine og Stegefedt eller Klaret. Spises med kogte Kartofler, og som Sauce, det Fisken er stegt i, og som for hver Pandefuld Fisk skrabes rent af i Sauceskaal og holdes varm. (Fisken bør altid spises af varme Tallerkener)’.

Det er måske ikke ligefrem den ret, I foretrækker, skønt der vel egentlig kun er stegefedt og klaret til forskel fra stegt torsk ”our way” Der sker ikke noget ved at lave den ovenfornævnte, men jeg foretrækker nu  min version. Jeg kunne tænke mig, at torsken fra 1904 er en af de opskrifter, der ikke finder nåde hos alle!

 

 

Ovntorsk med rejer og avocado (4 personer)

 

2 torskefileter

Olie

Salt og peber

1 bdt. dild

1 halveret, udstenet avocado i skiver

150 g rejer

1 dl fromage frais

150 g reven ost

3 tomater

1agurk

 

Ovnen tændes på 225 grader- Pensl et lille ildfast fad med olie, læg torskefileter i, og strø salt og peber over. Fordel dild, avocado og rejer på fisken. Hæld fromage frais henover og drys med ost. Bag midt i ovnen 15-20 min., til det er gyldent.

Server med en salat med tomater og agurkeskiver.

Se alle artikler