Skorpe: |
Marmoreret
Form og vægt: |
Cylinderformet (50+) eller firkantet (60+), 2,7-3,2 kg. |
Fremstilling: |
Komælk |
Historie: |
Danske, blå oste blev fremstillet allerede før 1. verdenskrig, hvor danske mejerister eksperimenterede med forskellige skimmelkulturer på oste. Det var mejeristen Marius Boel, der i 1927 “opfandt” Danablu, da han som den første i verden fremstillede blåskimmelost af homogeniseret mælk. Dette gav osten en helt unik konsistens og aroma. I modsætning til eksempelvis Roquefort blev osten mere fedladen, mere hvid, den fik en anderledes konsistens og en hidtil ukendt pikant smag. Danablu er med tiden blevet Danmarks mest kendte ost i udlandet, hvor dens berømmelse flere steder kan måle sig med H.C. Andersen. I 1998 fik Danablu den endelige godkendelse som en helt unik ost på verdensmarkedet, da osten blev kendt værdig til at bære BGB-mærke. |
Interessante vinkler: |
I starten dyrkede Marius Boel selv blåskimlen på rugbrød, men i dag fremstilles blåskimmelkulturen naturligvis under helt kontrollerede forhold. De danske Danablu-producenter er samlet i “Producentforeningen af Danablu og andre Specialoste”, og det er kun producentforeningens 8 medlemmer, der har ret til at producere Danablu. Disse mejerier har produktcertifikater som bevis for, at de lever op til de strenge krav, der stilles til produktionen af Danablu. Ikke mindre end 11 gange årligt bedømmes mejeriernes oste, og hvis kvaliteten ikke er i orden, kan mejerierne miste deres ret til at producere Danablu. |
Varianter: |
Danablu med et fedtindhold på 50+ er altid cylinderformet, mens den federe 60+ Danablu er firkantet. Der findes et par fedtfattige varianter (30+) af Danablu. Disse oste må imidlertid ikke kaldes Danablu pga. den lave fedtprocent. Der findes et par fedtfattige varianter (30+) af Danablu. Disse oste må imidlertid ikke kaldes Danablu pga. den lave fedtprocent. |
Forbrugertips: |
Danablu har en udtalt pikant smag. Osten er dejlig som pålæg, men er også velegnet i mange former for madlavning. Et smørristet stykke rugbrød med danablu, en rå æggeblomme i en løgring ovenpå og drysset med hakket løg er en rigtig herreret, der også viser ostens alsidige anvendelsesmuligheder. |
|