HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Løg

Skrevet d. 15 Marts 2004
Løget tilhører Liljefamilien, ligesom tulipan, påskelilje og hyacint. En anden gren af slægten tæller hvidløg, pibe- og purløg. Der findes omkring 300 forskellige sorter og disse varierer meget i smag, form og størrelse. Også farvemæssigt er der store forskelle, de findes i gule, hvide, røde, grønne, violette og brune nuancer. De mest brugte sorter herhjemme er perleløg, rødløg, chalotteløg, kepaløg og zittauerløg.
Arten menes at stamme fra Centralasien og blev for 5000 år siden dyrket langs den persiske havbugt i Babylons storhedstid. I en gammel kinesisk lægebog, skrevet for 4000 år siden, er løg omtalt. De gamle grækere og romere brugte mange løg. Specielt landbefolkningen opretholdt livet på vand, brød, ræddiker og løg, mens dronning Kleopatra brugte løgsaft som parfume. Man ved, at middelhavsfolket fønikerne 2000 år før vor tidsregning altid havde løg ombord på deres skibe, når de tog på togt. Ligeledes ved man fra optegnelser, at slaverne som byggede Keopspyramiden blev spist af med enorme mængder af løg.
Løg er smukke, hvorfor dets karakteristiske form da også har dannet forbillede for formgivningen af østeuropæiske kirkekupler.
I den nordiske mytologi møder man også løget, idet kvinden Kraka skulle møde hverken nøgen eller påklædt, hverken sulten eller mæt, alene og dog i følgeskab. Den kloge kvinde løste problemet ved at komme svøbt i et fiskenet, sammen med en hund og bidende i et løg. De danske vikinger har spist mange løg og har kendt til plantens sygdomsforebyggende evner, feks over for skørbug, og betragtet den som sårrensende.
I Østen mente man derimod, at løg hindrede den åndelige udvikling, en forestilling brahmanerne stadig hylder.
I folkemedicinen tilskrives løget smertelindrende virkninger og en blodrensende effekt. Revet løg i grødomslag skulle være godt mod smerter og betændelser. Løgs bakteriedræbende effekt fjerner mange uønskede bakterier i maven. Selv orm, mavesmerter og uønsket luft kan løg modvirke.
Det danske køkken ville være kedeligt uden løg. I udskåret stand udbreder det sine æteriske olier, der påvirker tårekanal og slimhinder. Spytkirtlerne aktiveres så appetitten promte øges og den liflige aroma som breder sig ved stegning vækker også sulten.
Man siger løg ikke tåles af sarte maver, men ved at give løgene et let opkog i mælk, forsvinder den skarpe smag og fordøjelsen lettes.
Tilberedning: Løg bruges i maden både som grønsag og som krydderi.
Skær top og bund af løget og befri det for den brune overfrakke. Skær det i ringe, både, tern eller på anden måde passende stykker til den ret, der tilberedes. Løg der rives for fint har en tendens til at blive bitre.
Øjnene løber i vand under udskæringen, hvilket kan undgås ved at gøre det under rindende vand.
Små løg skrælles lettere, hvis de først overhældes med kogende vand.
Udhulede løg der skal bages, skal have ca 20-25 min i ovnen afhængig af størrelse.
Opbevar altid udskårne løg i tætlukkede beholdere i køleskabet, da løglugten ellers sætter sig i det meste andet mad.

Se alle artikler