| ||||||||||||||||||||||
Log ind eller Bliv medlem | ||||||||||||||||||||||
Bidt af brødSkrevet d. 22 Marts 2004Af Bente Hoffmann
Tit møder jeg mennesker, som siger, at de ikke bager, fordi det tager sååå lang tid. Tid tager det, men langt det meste er ikke reel arbejdstid, men ventetid, mens dejen får ro til at udvikle sig. Og den tid kræver det groft sagt kun planlægning at finde. Belønningen får man mangefold, når brødet med den lækre skorpe og fyldige krumme kommer ud af ovnen. Brødet, som har så lidt tilfælles med industriproduceret 'papbrød', at det er en fryd - hver gang! Én ting har jeg lært: Der skal gær i, når jeg bager brød. For et stykke tid siden fandt jeg ellers de mest forførende billeder i ALT for damerne af lækkert brød uden gær. Det krævede bare en fordej at skabe vidunderne - skrev de. Nu er jeg jo ingen novice ud i brødbagning, og jeg tager gerne en udfordring op, så selvfølgelig skulle jeg prøve at bage brødet. Fordejen blev produceret, plejet og 'fodret' over de næste 3-4 dage, og lugt og konsistens viste, at den opførte sig, som den skulle. Ergo var det tid til at lave BRØDET, det sublime produkt, som til enhver tid ville kunne fremtrylles, storkonflikt (og deraf følgende gærmangel) eller ej. Dejen hævede i en evighed, efterhævede og endte så i ovnen. Resultatet var et kompakt brød på størrelse med selve bagepladen og cirka fem centimeter højt! Skønt jeg ved, hvor megen styling ugebladenes mad får, undrede jeg mig alligevel dybt over, hvor det indbydende brød fra billedet var henne! Og spørg mig lige, om jeg hørte kommentarer som 'haveflise' o.a. fra dem, som ellers påstår, at de holder af mig. Selv nænnede jeg end ikke at give fuglene brødet - det endte i komposten. Én gang mere forsøgte jeg mig med det gærløse brød, men ak, resultatet var lige nedslående. Så opskriften tog et lodret hovedspring ned i papirkurven Og så til sidst en opskrift - med gær - jeg 'opfandt' forleden, en spæd forårseftermiddag, hvor jeg havde lyst til solgyldent brød til at ledsage aftensmaden. Alle ingredienser er økologiske.
25 g gær Gæren røres ud i vand. Tilsæt salt, olie og revne gulerødder, derefter de forskellige slags mel. Dejen må gerne være fugtig, når den er færdigæltet. Hæver mindst 2 timer. Tag dejen ud på bordet, del den i tre og rul stykkerne ud på langs med kagerullen i ca. 1 ½ - 2 cm tykkelse, så de i faconen minder om ciabattabrød. Efterhæv 45 min. på bagepladen. Pensl med vand og drys med durummel eller en blanding af tørret oregano og hvidløgspulver, eller pensl med æg, som er pisket sammen med 2-3 fed presset hvidløg. Bages ved 200 grader i 22-25 minutter. Se alle artikler |