HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Foodexpo 2004 - Skandinaviens største fødevaremesse

Skrevet d. 1 April 2004

Af Lars Klingenberg Poulsen, redaktør

I dette 90.000 m2 store "madtempel" kunne man let miste orienteringen og af samme grund startede jeg ikke ud i afdelingen med vin & spiritus - WineExpo. Der var jo ingen grund til at gøre det sværere for sig selv.

Selv fødevareminister Mariann Fischer Boel som åbnede messen blev overvældet "Her kunne jeg have brugt meget mere tid. Denne messe har simpelthen alt - det er en messe, Danmark kan være stolt af" sagde hun. Det er jo store ord og et langt stykke hen ad vejen vil jeg da godt give hende ret.

Jeg savnede dog nogle af de små producenter som vi jo alle, ifølge pressen, så gerne vil støtte. Hvor var alle gårdmejerierne, de små private slagtehuse m.fl. Der var enkelte som havde fundet sammen om at splejse til en stand f.eks. Vestjyske Smagsoplevelser, Landkøb og enkelte andre. Men det var hårde odds de var oppe imod. De store etablerede fødevaremastodonters forkromede markedsføringsbudgetter er naturligvis ikke sådan at hamle op med. Og det er måske netop grunden til at der ikke var flere, altså ud fra devisen - hvis der alligevel ikke er nogen som ser os så kan vi jo lige så godt blive hjemme! Eller måske er der også stadig lidt om, at den der lever stille lever godt? Min gode bekendte, Bernt Stærke, som er mejerist og medejer af gårdmejeriet Grambogaard på Fyn har i flere år leveret Danmarks absolut friskeste mælk ud til butikkerne. Køerne bliver malket om morgenen og til middag står det i køledisken i Magasin. Men hvorfor er det så lige at det er Arla som siger at de har den friskeste mælk?

Nyheder - dem var det nok af og der blev sat fokus på de nyeste trends. Og i Oasen, et sanserum, blev publikum præsenteret for 8 af dem:

The Food Doctor (berigede fødevarer) - Food Fix (noget med selvforkælelse  - lidt men godt)

Gourmet Express (conveniencemad til den travle hverdag) 

Modern Traditions (mad som hvor bedstemor lavede den, men vi snyder en lille smule for vi har ikke tid) 

Local Kitchen ( Drømmen om det gode håndværk, god kvalitet og traditionernes værdi) 

Performance Food ( En videreudvikling af fusionskøkkenet - mad er kunst) 

World Cooking ( eksotisk fusionskøkken og super autentisk) 

Essential Cooking (Simpelt og letforståeligt - max. 3 hovedingredienser pr. måltid)

Der var i det hele taget meget fokus på trends og man må vel sige at nutidens trendforskere er fødevarebranchens svar på spindoktorer med fokusgrupper osv. Der er dog også nogle som vælger den lette vej som ligger lige for. F.eks. Bæchs Conditori i Hobro som lancerede en "Bryllupskage i anledning af HKH Kronprinsen og frk. Mary Donaldsons bryllup den 14. maj 2004" - Jo den er god nok, teksten er taget lige fra den folder som de rundhåndet delte ud sammen med smagsprøver af kagen som var en blød kagebund lagt sammen med abrikosmarmelade og orangetrøffelcreme og derefter overtrukket med hvid chokolade og pyntet med rød chokolade. Lidt for søgt og lidt for sød efter min ydmyge mening. Man havde dog allerede en del ordrer i hus fra adskillige plejehjem som vælger at festligholde denne dag med kage og vin.

Efter denne omgang trak jeg mig tilbage for lige som at konsummere alle indtrykkene... der er trods alt grænser for hvor meget man kan rumme, selv for en madredaktør med en meget sød tand...

 

 

 

 

 

 



Se alle artikler