HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Papbrød fra fryseren

Skrevet d. 29 Marts 2004

Af Runa Pihlmann, Meals

Smagen og duften af hvede skal man lede længe efter, når det handler om brød fra supermarkedets frysere. Masseproduktion sætter sit præg på udbuddet, der er af meget lav kvalitet. Det mener i hvert fald de tre smagsdommere, som Jyllands-Posten satte stævne for at teste frossent brød.»Godt brød dufter af hvedemark og smager af champagne, og dem er der langt imellem,« mener Per Brun, der er indehaver af Emmerys.

Sammen med køkkenchef og foredragsholder om brødbagning, Jeppe Sandhuus Stehnij, og brødspecialist og mangeårig redaktør af bagerbranchens månedsblad 'Bager og konditor', Frank Undall, har han stillet sine smagsløg og næsebor til rådighed i denne uges blindtest.

Kritikken af brødene koncentrerede sig hovedsageligt om den industrielle produktion, der påvirker både form, duft og smag.

"Produkterne bliver kun sjældent fremstillet af bagere, men af specialarbejdere ved et samlebånd, der lige så godt kunne stå og samle biler. Det betyder billigt brød, og man kan ikke komme udenom, at pris er et parameter. Men heldigvis er folk blevet mere kvalitetsbevidste og vil gerne betale for at få et ordentligt brød," mener Frank Undall.

Fedtede brød

De første brød kommer ud af ovnen og lander på bordet foran dommerpanelet. Øjnene glider hen over skorperne, og næsen begraves i brødet. "De her brød ser spændende og attraktive ud, og på grund af uregelmæssighederne i formen ligner de nærmest håndforarbejdede brød. Men de har en syntetisk smag af olie og salt, der dominerer," siger Per Brun og henviser til Danefrosts Foccaciabrød fra Kvickly og Pane di Matera fra specialbageren, der er købt i Føtex. Alle er de enige om det positive ved brødenes form og udseende, der er med til at trække karakteren op på et stort firtal på en skala fra nul til ti.

"De ser indbydende og eksotiske ud og ligner nærmest tyrkiske fladbrød. Men de er begge meget fede og olierede," siger Frank Undall. Et hurtigt kig på bagepladen bekræfter dommernes kritik: Den syder af olie.

Tvebakker

Smagsløgene skylles i vand og efter en dyb indånding kaster de kræsne dommere sig over nogle slanke flutes af mærket Paridan fra Magasin. "Det her er én af de rigtig slemme, og jeg vil ikke vide, hvad det er for noget salt og mel, de har brugt. Mit bedste råd til folk er at sætte det i en slukket ovn og så glemme alt om det eller i nødstilfælde lave det til tvebakker. Det har hverken krumme, duft eller spændstighed, og så smager det af pap," lyder det fra Per Brun.

Jeppe Sandhuus Stehnij giver ham ret, og begge tildeler de flutene karakterer i bunden af skalaen. "Ja, det er næsten en skam, at man er nødt til at bide i det, for det er virkelig dårligt brød, og det er en trist oplevelse at spise," mener Frank Undall. Flutene efterfølges af nogle franske baguettes fra Kvickly, og de får lignende adjektiver med på vejen. "Det her ér tvebakker! De er ikke engang værdige til at blive fyldt på en flødebolle, som man gjorde i gamle dage - så slemme er de. Men de kan garanteret holde sig længe, så man burde faktisk bruge dem som dekorationsbrød i stedet for at spise dem," lyder det ironisk fra brødspecialisten.

Værdig vinder

Endelig peger mundvigene opad. Den positive respons skyldes to Il Fornaio-brød fra Irma med navnene Siliana flute og Francesone flute.

"Det ligner for en gangs skyld brød. Det ser rustikt og indbydende ud, og så smager det ikke af gær. Der er en grund til at spise sådan noget brød, og det er så lækkert, at det ikke er nødvendigt at bruge smør," siger Emmerys Per Brun og tildeler Siliana et sekstal, mens Francesone kravler helt op på et stort ottetal på karakterskalaen.

Begge brød er bagt på surdej, hvilket også registreres af dommerne. Samlet set får Siliana flute et stort sekstal, og Francesone flute kåres som testens vinder med



Se alle artikler