HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Rødbede

Skrevet d. 5 April 2004
Kulturhistorie :
Rødbeden er letgenkendelig på sin røde farve, og fås med runde eller aflange rødder. Det latinske navn betyder “almindelig rod” og planten er i familie med bladbede og sukkerroe. Rødbeden har været dyrket i de gamle klosterhaver, hvor den blev brugt ved blodmangel og som mavemedicin. Under 2. Verdenskrig indgik rødbeden i krigsfangers kost, og kostundersøgelser fra den tid peger på at rødbeden forebyggede tyfus og influenza og andre epidemier. I krigstid er rødbeden også blevet ristet og brugt som kaffeerstatning.

Anvendelse
I dag er rødbeden ved at blive mere almindelig i råkostsalater, og kan bl.a. anbefales til folk med jernmangel. De friske grønne blade af rødbeden kan dampes og spises som spinat. I gamle dage brugte man også at farve vin og hostemedicin med rødbedesaft. Da rødbeden er så sund, og desuden sygdomsfri, burde den være obligatorisk i alle haver.

Dyrkning
Rødbeden trives bedst i en velkalket muldrig sandjord og sås i rækker med ca 25 cm mellem. På 1 m2. kan der høstes ca 5 kilo. Frøene sås i løbet af maj måned i 4 cm dybe riller og ved udtynding bør der være ca 10 cm mellem hver rødbede. De friske rødder graves op i løbet af efteråret og toppen kappes af før rødderne gemmes for vinteren i et frostfrit rum sammen med andre rodfrugter.

Medicinhistorie
Rødbeden hører vi først om som køkkenurt i 1648, hvor der står at den blev serveret syltet med kommen og peberrod til et barselsgilde i Odense. Som syltet tilbehør har vi lært at elske den som et uundværligt tilbehør til flere danske retter, og i dag hvor vi er bekendt med dens gode næringsindhold på bl.a. jern nydes den også i salat, - rå og bagt. Rødbeden virker afførende hvis den spises i større portioner og har derfor fundet anvendelse som middel mod forstoppelse. At skubbe saften af rødbede op i næsen har været et middel mod forkølelse og de grønne blade blev kogt og lagt som plastre på større skinnebenssår. I det 16. århundrede anbefales rødbedesaft som middel ved ørepine 3 til 4 dråber bør dryppes i det værkende øre. Saften har også været brugt ved urinvejslidelser og ved nyre- og blærelidelser. I dag indgår rødbede i alternative kræftbehandlinger på kursteder i Europa og en ungarsk læge har behandlet kræftsvulster med et godt resultat ved at give patienten ca 3 dl rødbedesaft om dagen og også ved behandling af leukæmi er den brugt.

Flere slags rødbeder
Vi kan i dag få mange forskellige former af rødbede til dyrkning i haverne Nu er der både hvide, gule, stribede og blodrøde typer og de farverige rødder pynter i enhver råkostsalat. Rødbeder kan købes i de fleste grøntsagsforretninger i vinterhalvåret. En nyhed til haverne er en frøblanding fra frøfirmaet Frøposen, Karlebovej 24, 2890 Kokkedal. Denne frøblanding hedder ´Bright Lights´.

Rødbedebøf

250 g renset rødbede
250 g kogte kartofler
30 g havregryn
1 løg
2 æg
salt og peber

Rødbeder og kogte kartofler rives på råkostmølle og blandes med havregryn, æg og salt og
peber. Farsen formes til bøffer der steges på en hed pande i olie 2-3 minutter på hver side.

Se alle artikler