HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Esrom

Skrevet d. 5 April 2004
Oprindelsesland: Danmark
Type: Halvfast
Kommentar: Halvfast løbeost med begrænset og uregelmæssig huldannelse
Skorpe: Skorpen er tynd med fedtet tendens
Form og vægt: Rektangulær, 0,5-1,5 kg, FIT 45-60+.
Fremstilling: Fisket ost af komælk
Historie: Det var sandsynligvis Cisterianermunkene på Esrum kloster, der opfandt Esrom. Det er imidlertid også muligt, at det var de lokale bønder i klosterets omegn, der var de første til at producere osten. Det er dog et faktum, at osten blev produceret på det nordsjællandske kloster, hvoraf en del i dag er restaureret som museum. Munkene arbejdede meget med osteudvikling, og det er derfor mest sandsynligt, at osten var deres opfindelse. Det kan imidlertid ikke fastslås med sikkerhed. Efter reformationen blev klosteret revet ned i 1559, og ostetypen synes at forsvinde. Først i 1937 blev osten genopdaget på Statens Forsøgsmejeri i Hillerød. Fremstillingen af osten blev genoptaget, og i 1952 blev navnet Esrom officielt anerkendt.
Interessante vinkler: Esrom er en af kun to danske oste med retten til at bære EU’s BGB-betegnelse. En stor del af Esroms produktion eksporteres, hvilket gør mærkningen ekstra værdifuld. Særkendet ved Esrom er dens kitbehandling. Ved en metode, der kaldes “den danske måde”, fremstilles osten, så man opnår en hurtig kitmodning, der modner osten både udefra og indefra. I dag er der 4 producenter, der er godkendt som BGB-producenter af Esrom. Alle producenterne er medlemmer af den i 1962 stiftede “Forening af Producenter af Ost af Esrom-typen”.
Varianter: Der findes Esrom med hvidløg og peber samt hvidskimlede Esromoste. Før i tiden blev Esrom også kaldt ost af Port Salut typen. Det var imidlertid mere et udtryk for fransk snobberi end for ligheder mellem de to ostetyper.
Forbrugertips: Esrom er en dejlig skæreost og et godt alternativ på ostebordet.


Se alle artikler