HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Vil i gerne vide...?

Skrevet d. 13 April 2004

Af Lisse Trads

 

Det er altid en god regel at starte med at tænke i ”grønt”, for så er det sunde og fornuftige grundlaget for middagen. Du kan spise næsten, hvad du vil af grønt, og du får mange sidegevinster: Du gør noget sundt for dig og dine, du sørger for, alle bliver mætte, og du nyder at lave maden og spise den bagefter. Har du nu ikke en have med de mange grønsager, som jeg har, så er der andre muligheder.

 

Der er gårdbutikker mange steder, og så er der også ved at komme mange gode butikker på nettet.Og glemme de daglige butikker er noget af en dødssynd. De er tæt på, efterhånden er der ganske mange, der har gode udbud i grønt, og husk så som forbrugere, at jo tiere du efterspørger en vare, jo større handel bliver der – og dermed bliver det noget nemmere at finde de gode ting.

 

Og ikke kun det grønne. Der kan findes mange gode ting i køledisken og frostmontren. Men en ting må du huske: Det kan lade sig gøre at gå forbi en flæskesteg af den fedeste slags, uden at den springer op i din kurv! Det er nemlig sådan, at den ikke selv har evner til at springe! Den kommer kun i kurven, hvis du hjælper den. Det kan jo godt være, at der lige ved siden af ligger en kylling af en slags. Der er mange udskæringer i dag. Og prisen er ikke særlig afskrækkende. Kyllingelår – både af øverste og nederste slags – kyllingebryststeg, kyllingefileter, og hvad siger I til kyllingelever? Måske er der nogle, der rynker på næsen af dette, men i en salat er det aldeles fortræffeligt.. Tag en pose kyllingelever, rist det kort og hold det varmt. Imens koger du panden af med rødvin og et par rosmarinkviste, og så til selve serveringen: En skive godt brød, dækket af salatblad, ovenpå leveren og til allersidst pandeafkoget. Har I ikke prøvet, så kan det anbefales at gå i gang med denne lille øvelse. Det smager rigtig godt, det er ikke dyrt, det er let at lave, og smukt er det også. Der var lige netop en hel masse trivselsord i denne sætning: smager godt, ikke dyrt, letlavet og smukt, og så kommer der en lille ekstragevinst: det er en sund ret, der ikke sætter sig som puder på lår og mave.

 

Jeg trives ikke med mad, der er, som den var engang. Se, da jeg var barn, fik vi tit mad, der var paneret og næsten altid stegt, og dengang var der ikke fedtfrie pander! Der kom ofte for meget fløde i saucen, eller der blev serveret brunet margarine til – og senere, da jeg selv begyndte at lave mad, kom remouladen og mayonnaisen til. Brødet var tyndt skåret og tykt smurt.

 

I dag er der en ting, der er meget vigtigere: Du skal elske din mad, du skal glæde dig over at lave den og at kunne stå inde for det, du laver. Du skal kunne udvikle dine madfærdigheder undervejs. Du skal komme på rette vej, og du må aldrig, aldrig miste lysten til at fortsætte, til at komme videre.

Så er der gode muligheder , for at du bliver en, af dem, om hvem man siger: Hun giver gæsterne – og sig selv -  en god oplevelse i forbindelse med mad.



Se alle artikler