HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Havarti

Skrevet d. 13 April 2004
Oprindelsesland: Danmark
Type: Halvfast
Kommentar: Halvfast løbeost
Skorpe: Tynd skorpe med fedtet konsistens
Form og vægt: Rektangulær eller kvadratisk, typisk 4-5 kg, FIT 30-45+
Fremstilling: Fisket ost af komælk
Historie: En af Danmarks største ostepionerer var Hanne Nielsen, der blev født i 1829. Hanne Nielsen havde en stor interesse for osteproduktion og produktudvikling i mejeribruget. Hanne Nielsen drog således ud i verden for at se på osteproduktion, trods det at hun besad meget dårlige sprogkundskaber. Da hun vendte tilbage, satte hun produktioner i gang af mange forskellige ostetyper, og hendes pionerarbejde fik på mange forskellige fronter stor betydning for dansk mejeribrug. Blandt de oste, Hanne Nielsen startede produktion af, var Tilsiteroste, der efter Stresa Konventionen fik det i dag velkendte navn, Havarti. Osten blev således opkaldt efter Hanne Nielsens gård, “Havartigård”, der lå i Øverød nær Holte i Nordsjælland.
Interessante vinkler: Havarti er en fisket ost, og det er årsagen til ostens hulstruktur med de mange små, uensartede huller.
Varianter: Havarti er lavet med inspiration fra Tilsiter fra Østpreussen. Flødehavarti er en mere fed variant af den traditionelle Havarti. Flødehavartien har et fedtindhold på 60+ og er typisk cylindrisk eller rektangulær. Skorpefri Havarti bruges bl.a. til pizzaer, hvor den revne ost er et godt alternativ til Mozzarella.
Forbrugertips: Havarti har en mild og pikant smag og er en alsidig ost med mange anvendelsesmuligheder. Ved lang lagring får osten en skarp smag. Prøv eventuelt en lagret Havarti på et stykke rugbrød med fedt og pyntet med sky og rå løg.


Se alle artikler