HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Lidt om vinåret 2003

Skrevet d. 16 April 2004
Et underligt omvendt år
Den danske vinhandler i Bordeaux, Iakob Schjerbeck, deltager i smagningen af primeur-vinene, og her er hans foreløbige indtryk:
Vejret i Bordeaux var det varmeste i 150 år, og det præger 2003-årgangen på godt og ondt. Høstudbyttet var ekstremt lavt, uden at dette garanterer en høj kvalitet.
I det hele taget var 2003 et underligt omvendt år, hvor lerjord og kalk og de lavtliggende og nordvendte (billige) vinmarker holdt på vandet og producerede de absolut bedste vine, mens de eftertragtede sydvendte og veldrænede grustoppe gav ofte tørre og hårde vine på grund af vandmangel.
I Haut-Médoc finder man typisk de mest vidunderlige vine på højre side af vejen D2 tæt på Garonne-floden samt helt i nord.

Glem ”vinmagernes år”
2003 er også et omvendt år, fordi traditionelle, gammeldags vinbønder viste sig bedre end de unge, moderne teknikere.
De ambitiøse gik galt ved tidligt at fjerne mange blade og druer ved en såkaldt grøn høst.
Så man bør undgå de moderne tørre og hårde Merlot-vine, specielt dem fra højre bred – Saint Émilion, Pomerol, Fronsac osv.
De uheldigste modernister trak for mange stoffer ud af druerne. Godt nok er deres vine imponerende mørke i farven, men duften er mere spansk/portugisisk, og Bordeauxs appetitlige friskhed og lange elegante finale er simpelt hen koncentreret bort.
Glem udtrykket ”et vinmagernes år” - med mindre du er til gennemstegt mørbrad.
........................
Mange undervurderede vine
2003 er også et paradoksalt år, hvor man kan finde sit livs bedste primeurvine samt snesevis af undervurderede rødvine fra Médoc og Graves.
Der er mange underværker hele vejen langs flodbredden samt i Graves og Pessac-Léognan. Til højre ses nogle kommentarer til de enkelte kommuner. Selv i Sauternes er der skønne vine (og mængde) for tredje år i træk.
I de næste måneder smager vi de bedste vine igen, mens priserne dukker op – Château Chasse-Spleen åbnede i skrivende stund og satte sin 2003 op med 6%.
    .....
    * Margaux har vine fra slotte som Château Margaux, Château Ferrière, Château Durfort Vivens og Château d'Issan, der er endnu bedre end de fine 2002’ere og de lidt voldsomme 2000’ere.
    * Pauillac synes også at komme med vine, der er endnu bedre end de undervurderede 2002 og de overvurderede 2000. Fornemme vine er Château Latour, Château Lafite og Château Pichon-Baron.
    * Saint-Estèphe leverer sjældent tørre overmodne vine, men gode klassikere som Château Montrose og Château Phelan-Segur.
    * Saint-Julien præsenterede sig utroligt fint i 2002, så måske overgår 2003 ikke 2002.
    * Endnu længere oppe i Médoc finder vi nok ”the best values” fra den flade lerede jord, der holdt på vandet i tørken.

 

Vinavisen.dk



Se alle artikler