Af Monika Larsen, Meals
Pizzaen var en eksklusiv og fin ret, da den så tidligt som i slutningen af 40'erne introduceredes på restaurant Frati i Stockholm.
Men det var først i slutningen af 60'erne at pizzaen for alvor slog igennem. Pioner var mesterkok Bengt Wedholm, som åbnede et pizzaria i sin restaurant Östergök i Stockholm. Mange italienske restauranter begyndte derefter at tage pizzaer på deres menukort. Siden har pizzakultulturen i Sverige udviklet sig med lavere kvalitet. Den har i mange kredse fået et dårligt ry, men i de senere år er den vundet mere og mere ind på selve gourmet-området.
Mon ikke det er på tide, at kokkeuddannelsen herhjemme i langt højere grad end tilfældet er, får fastfoodfremstilling og -servering med i uddannelsen. Hvis danske spiserestauranter vil klare sig fremover, så skal de formå og uden skupler - bortset fra kvalitet - bare at lave den mad, publikum vil have - længere er den historie faktisk ikke...
Nu bliver det virkeligt spændende at følge det Nordiske Mesterskab i pizzabagning, og det vil ikke forbavse os, hvis det vil medføre, at pizzaen får et fortjent nyt og langt mere positivt ry.