HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

Italienske fristelser

Skrevet d. 24 Maj 2004

Af Lisse Trads

Vitello tonnato hedder retten dernede, og selv med mine manglende italienskkundskaber vovede jeg det: ”Det må betyde kalv og tun”. Og ved I hvad? Det var jo lige det, det gjorde. Kalv stegt langsomt og omhyggeligt, gerne dagen før, og så skåret i tynde skiver, og den dejligste tunsauce, der skal ovenpå. Og pynten: kapers, ikke de små, vi kender fra glassene, men store kapersbær, der er smukke og så gode, at det er svært at finde deres lige. Som barn elskede jeg tarteletter med høns og kapers, men denne ret med kalv og kapers hæver sig et godt stykke over tarteletterne. Hver ting til sin tid!

 

Vitello tonnato (8 personer)

1-1,2 kg kalveklump/inderlår - 1 flaske hvidvin (ikke sød!) - 1 løg - 2 laurbærblade - 1 tsk. salt

 

Brun kødet i olie, tilsæt hvidvin og evt. vand, så det lige er dækket. Tilsæt de øvrige ting og lad det småsimre 1-1½ time. Det skal afkøles i suppen. Lægges på køl og skæres i meget ttynde skiver, der dækkes delvist af tunsaucen

  Tunsauce: 2 dåser afdryppet tun i vand - 50 g kapers - saft af ½ citron - 1 dl mild olivenolie - 1/4 l creme fraiche - salt, peber - evt. lidt mayonnaise - ¼ dl suppe Til servering: 1 glas kapers eller kapersbær - 2 citroner - persille

 

Blend det hele undtagen suppen, der tilsættes til sidst. Skær kødet i tynde skiver, og hæld saucen over. Pynt med kapers, gerne kapersbær, citronbåde og persille.

 

Hvis I var i Aarhus for en snes år siden, var det et must, at der skulle drikkes kaffe på Underground, en af de første trendcafeer på den tid. Der var mange gode sager, men særlig står en pæretærte lysende klar for mig.  Den var god, også for 10 år siden, og skal jeg lave en tærte, der er rigtig god i dag, viser det sig gang på gang, at den beder om at blive bagt. Den kan laves i god tid, tager ingen skade af at komme i fryseren, for derefter at blive varmet helt igennem, og så stå, til den er lun. Så er der dømt KAGE for både store og små.

Med fyldet kan du forlyste dig, som du vil, men pærerne må du ikke gerne skifte ud med noget andet. Det er jo da en pæretærte, og tænk, om vi nu syntes, at Anders lige så godt kan komme til at hedde Andersine! Så tror jeg, der er en, der bliver fornærmet. Husk, der er visse ting, der ikke kan ændres! Sådanne regler er der også inden for kager.

 

Mettes pæretærte: 

240 g mel - 150 g smør - 75 g sukker - 1 tsk. vanillesukker - lidt salt - 2-3 spsk. kanel - 1 æg - 2 spsk. vand -  4 pærer, gerne syltede - solsikkekerner, grofthakket chokolade og nødder – alle efter behov og lyst

 

Lav en tærtedej i foodprocessoren ved at køre mel og smør, til det ligner reven ost. Tilsæt resten, og lad dejen samle sig. Varer det for længe, tilsættes der mere vand. Dejen rulles ud i 2 cirkler, der passer til en tærteform (24-26 cm).

Den ene cirkel lægges i bunden af formen. Heri lægges nødder, kerner og chokolade og pærer, skåret i halve. Den anden cirkel lægges ovenpå og trykkes lidt fast i kanten. Pensles med koldt vand og bages ved 200 grader (varmluft) i 30-40 min.



Se alle artikler