HjemOpskrifterArtiklerButikLoginBliv medlemKonkurrencerForumRestaurant GuideOm madgal
Log ind eller Bliv medlem

Søg i artikler

En royal whisky er født

Skrevet d. 21 Maj 2004
Den verdenskendte whiskyforfatter og konsulent Jim Murray, havde lige afsluttet tre måneders maratonskrivning på sin nyeste bog ”Whisky Bible 2004”, og han var nu på den australske del af sin smage-tour rundt i verden.

Han var kommet til Tasmanien, hvor han studerede de tre whiskydestillerier, som findes der. En aften efter en smagning i Hobart, der er øens hovedstad, blev han fortalt om den nyligt annoncerede forlovelse mellem en lokal skønhed, Mary Donaldson og kronprinsen af Danmark.

im husker tydeligt, hvad der skete: ”Der var en, som spurgte mig, hvor i verden jeg ellers havde rejst i det sidste års tid eller to. Jeg forklarede, at jeg nød at besøge og arbejde i Danmark tre til fire gange om året, og så var det jeg blev fortalt om, hvordan Danmark og Tasmanien var ved at blive knyttet sammen, af et kommende royalt bryllup. For at være ærlig så var jeg allerede inden for de første 30 sekunder i gang med at udstikke kursen for skabelsen af DANTAZ

”Enhver der har læst mine bøger ved, at jeg er en uhelbredelig romantikker. Min nuværende kæreste er fra Brasilien og mit tidligere længerevarende forhold, var med en japansk pige. Så jeg kender så godt som nogen det fascinerende ved kompositionen af forskellige kulturer. Min tanke var, at det kunne være rigtig sjovt, hvis jeg kunne gøre det samme med spiritus fra to lande, der er adskilt
med næsten 20.000 kilometer. Og så kunne det være en unik gave til det royale brudepar.”

Jim øremærkede straks øens største og nyeste destilleri ”Whisky Tasmania” som kilden til hovedparten af ø-spiritusen. Han havde allerede forslået dem at producere en begrænset mængde ”tørvet” whisky. Da de havde gjort det, blev en flaske af den umodne spiritus fløjet til Jims blandingslaboratorium i England sammen med noget to år gammelt ikke ”tørvet” malt spiritus, der altså heller ikke havde ligget længe nok til at kunne blive bære betegnelsen Whisky.

I England eksperimenterede han så med forskellige typer Akvavit og besluttede sig til sidst for en opskrift.

”I løbet af årene havde jeg lært at sætte pris på dybden og bredden i de bedre akvavittyper,” sagde Jim. ”Mit instinkt fortalte mig allerede fra begyndelsen, at en blanding mellem ”tørvet” malt og dansk akvavit, hvis jeg kunne få balancen rigtig, ville have en bred appel. Det jeg ledte efter var noget, der hverken smagte som akvavit eller som whisky, men alligevel havde den fine og genkendelige kompleksitet fra dem begge. Hvad mere er, at jeg opdagede, hvad der oprindeligt var tænkt som en éngangsforeteelse, havde potentiale til at blive en fast bestanddel i specialforretningernes udbud. Folk jeg viste den til, elskede den.”

Over de seneste år har Jim opbygget et personligt venskab med folkene fra det danske spiritusimportfirma MAC Y. Han fortalt dem om sin nye spiritus, og på sit næste besøg til Danmark viste han den til dem.

Mac Y's direktør Søren Nørgaard forklarer: ”Til at begynde med tænkte jeg; akvavit og røget spiritus…Dét virker bare overhovedet ikke. Jeg er en stor fan af Jim og burde have vist bedre. Da han først havde skænket mig en smagsprøve var jeg solgt. Hvad der virkelig ramte plet var, at den appellerede til personer i Mac Y, der ikke er så meget til ”tørvet” whisky og til dem, der ikke er så meget til akvavit. Jim havde skabt noget, der tilsyneladende havde så mange smagsnuancer, at der var noget for alle.”

”Vi etablerede øjeblikkeligt et nyt selskab med Jim, han sørgede for spiritusen og selve blandingen. Mac Y tappede på flaske og distribuerede. Som de stolte danskere vi er, er det virkelig fantastisk, at vi kan markere det royale bryllup på denne måde. Men det er også meget spændende for os, at vi nu kan lancere en helt ny spiritus.

DANTAZ er blevet skabt som en spiritus i små portioner, det vi kalder ”small batch”. I anledningen af det royale bryllup, har Jim sammensat to ”small batches” til en begrænset aftapning på 440 flasker, med tre flasker fra hvert ”batch” som en gave til brudeparret.

”Jeg ønskede, at begge ”batch” skulle være en variation over et tema – meget ens, men med fine diskrete forskelle,” forklarede Jim. ”Begge indeholder den unikke karakter af WhiskyTaz spiritus mellem blød og føjelig tørv, den botaniske kompleksitet af den fine danske snaps. De er næsten identiske, men på linie med deres individualitet ikke helt alligevel. Det første ”batch” har en anelse mere røget karakter, det andet er svagt lettere og en lille smule mere frugtagtig. Bortset fra det er smagen på dem begge fyldig, vedvarende og så silkeblød som man kan ønske sig. Jeg har længe ledt efter en ”finish” på en spiritus, der er lang og sammensat af mange lag. Dette – tror jeg – er DANTAZ mest karakteristiske og attraktive træk.”

”Som noget helt særligt, fordi Mary Donaldson kommer fra Hobart og er kendt for at være stolt af Tasmanske produkter, har jeg i hvert ”batch” tilsat et lille mål af den fremragende spiritus fra ”Lark Destillery” i hendes hjemby. Det blev destilleret af Kristy Lark, den yngste kvindelige whiskydestillatør i verden, så jeg tænkte det var ganske passende.”

Selve blandingen og tapningen foregik i Danmark den 9. maj 2004. De fleste flasker var solgt til specialforretninger allerede inden de sidste etiketter var sat på.

Som Jim sagde: ”De folk, der får en af de 440 flasker, kommer til at smage noget unikt. De vil smage historie. Det vil være fantastisk, hvis dette er en spiritus som befolkningen i Danmark og Tasmanien kan nyde mange år endnu, med kommende aftapninger. Og – forhåbentligt – det royale brudepar selv, igennem et langt og lykkeligt ægteskab.


JIM MURRAYS SMAGSNOTER

DANTAZ Royal Occation

Batch A, 46.6% vol., 50 cl.

Næse: frisklavet marmelade er centrum for en travl frugt og urte start. Denne komplekse aroma er understøttet af en diskret undertekst af røget tørv og sødet af byg.

Smag: en silkeagtig, maltsød smagsstart er krydret med de mest delikate urter. Den efterfølgende smag forbliver blød, smagsløgene kærtegnes som af silkeklædte fingre med Demerara sukker og røg.

Eftersmag: meget, meget lang med tørv, der giver sig selv til kende med nænsomme bølger af røg, der stryger ganen. Men alt dette tilføjes temperament af milde krydderier, der sparker og tvinger sig frem i baggrunden.



Se alle artikler